En källarutbyggnad är ett omfattande projekt. Många är de frågor som dyker upp när man börjar fundera på att dra igång med ett sådant byggprojekt. I den här artikeln delar vi med oss av 15 råd som kan komma väl till pass om man planerar att bygga ut källaren.
Man behöver få bilden av nuläget och existerande förhållanden klara för sig innan man kan besluta sig för att bygga ut källaren. Risken finns att källaren inte lämpar sig för att byggas ut. Om inte markförhållandena och husgrunden uppfyller alla krav kan det hända att det inte går att realisera någon källarutbyggnad till ett rimligt pris. Samma sak gäller om huset står på berggrund, så att det skulle krävas spräckning eller sprängning för att kunna schakta ut. Ibland händer det också att det finns åverkan på den befintliga källaren. I äldre hus kan detta handla om röta eller andra fuktrelaterade angrepp. Alla problem av den här typen behöver åtgärdas först, innan man kan bygga ut. En besiktningsman eller arkitekt bör därför genomföra en besiktning så tidigt som möjligt, så att man inte ödslar tid och pengar på att planera och projektera ett byggprojekt som inte kommer vara möjligt att realisera. Kom ihåg att man som regel ändå behöver liera sig med en arkitekt som kan bistå med ritningar och övriga ansökningshandlingar i samband med en eventuell bygglovsansökan till kommunen. Det kan alltså vara en rimlig början att ta in en arkitekt för besiktning, för att sedan förhoppningsvis arbeta vidare i projektet tillsammans.
Att bygga ut källaren kan vara både ett praktiskt och ekonomiskt fördelaktigt sätt att utöka bostadens boyta på. I det fall källaren inte skulle vara lämplig för utbyggnad kan det dock vara bra att även överväga andra alternativ. Andra möjligheter kan vara att göra en tillbyggnad i höjdled istället, eller att bygga ut åt något annat håll. Du bör emellertid notera att en tillbyggnad i höjd- eller sidled ofta blir dyrare än att bygga ut inom existerande källarareal. I grova drag kan man säga att det kostar omkring 15.000 kr per kvadratmeter att bygga ut källare, medan det kostar omkring det dubbla att göra någon annan form av tillbyggnad – dock så varierar kostnaderna mycket!
En utbyggnad av källare kan vara ett kostsamt projekt. Särskilt om det finns behov av bilning, grävning och gjutning av ett nytt golv. Extrakostnader kan dyka upp under projektets gång, till exempel om ni upptäcker rötskador i en vägg, eller liknande. Därför är det viktigt att vara väl förberedd och att man satt upp en realistisk budget med visst svängrum.
Finansieringen bör spikas i ett tidigt skede eftersom det är ett så omfattande projekt att bygga ut källare. Kom ihåg att ta höjd för oväntade utgifter som kan uppstå under projektets gång.
Ska man bygga ut källaren behöver man anlita verkligt erfarna fackmän. Det är också viktigt att ta in jämförbara anbud från flera konkurrerande verksamheter. På så sätt kan man försäkra sig om att man inte går med på något överpris, men inte heller något underpris. Ett betydligt lägre pris kan indikera att entreprenören inte investerar fullt ut i kvalitén hos de material som används, eller i hantverkare med erfarenhet. Merparten av de husägare som ska igång med utbyggnad av källare väljer att genomföra projektet som en totalentreprenad. På så vis behöver man endast förhålla sig till en motpart. Totalentreprenad gör även hela anbudsprocessen enklare.
Att hämta in anbud från entreprenörer kan vara ett krävande jobb. Man behöver först säkerställa att de firmor som man kontaktar är välrenommerade, har eventuella tillstånd på plats och en solid ekonomi, samt att de har rätt specialistkompetens. Om man använder marknadsplatsen Byggstart.se kan man få sitt projekt matchat mot kvalitetssäkrade entreprenörer.
För att få använda en källare som bostadsrum krävs det att det är minst 2,30 meter i takhöjd – mindre delar av taket får vara ner till 2,10 meter. Att bygga ut en källare som från början inte varit dimensionerad för att nyttjas som bostadsrum, innebär därför sannolikt att man behöver bila upp ett existerande golv för att kunna sänka det nya golvet. Detta är ett omfattande arbete. Om man istället ska bygga ut källare i ett hus med krypgrund krävs inte detta, man behöver däremot schakta ut betydligt mer för att komma upp i tillräcklig takhöjd. Är inte takhöjden tillräcklig kommer du inte få källaren godkänd som bostadsrum.
Det medföljer en rad specifika krav när man gör om källaren till boyta. Det finns till exempel krav på takhöjd och utrymningsvägar. Det är viktigt att ha alla de här kraven klara för sig innan man drar igång med genomförandet av projektet. Har man inte satt sig in i kraven finns risken att man sedan står med en färdig källare som inte kan godkännas.
Alla projekt som innefattar att man omvandlar ett utrymme från biyta till boyta, kräver att man på förhand anmäler det till kommunen – som ett minimum. Detta gäller även i de fall som man gör en tillbyggnad enligt attefallsreglerna. Utöver detta kan det föreligga andra orsaker till att en källarutbyggnad kräver bygglov, som ifall fasaden eller den bärande konstruktionen påverkas. Man gör bäst i att kontakta byggnadsnämnden i kommunen i ett tidigt skede, så att man får koll på förutsättningarna gällande bygglov för det specifika projektet. Även i normalfall kan det ta upp till 10 veckor att få besked på en bygglovsansökan, så det gäller att vara ute i god tid.
En källare kan vara både kall och fuktig. Isoleringen är viktig för att undvika att kyla från den omgivande marken inte tränger in. Det är betydligt mer krävande att isolera källaren än vad det är att isolera det övriga huset. Detta eftersom isoleringen helst ska läggas på utsidan av källarmuren, för att förhindra att fukt sätter sig i väggen. Det är högst rekommenderat att man prioriterar och investerar i en god isolering. I annat fall riskerar man att få en fuktig källare med en dålig boendekvalitet.
Man kan delta i genomförandet av sin källarutbyggnad i den mån man har kompetens, tid och erfarenhet. Det är dock betydligt mer komplext att utföra byggprojekt som berör källaren jämfört med i andra delar av bostaden. Då man oavsett kommer att behöva ta in hantverkare på uppdraget är det viktigt att man koordinerar eventuell egen insats med övrigas, så att man inte bromsar upp eller hindrar projektets framfart. För de delar som rör elektricitet ska den som utför arbetet ingå i ett egenkontrollprogram. Detta kan vara värt att kontrollera. När det gäller VVS-installatören som gör rördragningarna finns det en frivillig auktorisation. Detta är alltså inte något som är nödvändigt, men finns det så är det ett bevis på att hantverkaren kan sitt fält. Alla projekt som involverar husets bärande konstruktion bör uteslutande hanteras av erfarna hantverkare.
Avsikten med många husägares källarutbyggnad är att kunna hyra ut källaren, och därmed få in sidoinkomst. Upp till ett visst schablonbelopp är dessutom hyresintäkterna skattefria. Detta är något som över tid kan betala den investering som en källarutbyggnad innebär. Vill man i ett senare skede hellre använda ytan själv – som tonårsboende eller liknande, så har man ju även den valmöjligheten.
Kom ihåg att det kan vara extra krävande och komplicerat att bygga badrum i källaren, med tanke på fukt och ventilation. Om man har tänkt sig ett badrum i källaren är det viktigt att man förbereder sig på att behöva göra ett grundligt förarbete, samt anlita en välmeriterad badrumsentreprenör.
Både under projektets gång och efter projektavslut kan det vara fördelaktigt att planera in kontroller med hjälp av en extern fackman (exempelvis en besiktningsman). Syftet med kontrollerna är att verifiera att det inte förekommer fel eller brister, samt att allt arbete utförs i enlighet med gällande regler och riktlinjer. Det är också viktigt att få bekräftat att de material som används är godkända för ändamålet, samt att arbetet utförs i linje med de krav som finns på den här typen av bostadsrum. Kraven gäller bland annat takhöjd, utrymningsvägar och radonsäkring. Som byggherre bör du inte betala ut det totala kontraktsbeloppet innan projektet har gått igenom den här typen av besiktning.
När ett byggprojekt avslutats behöver du alltid se till att du får tillgång till detaljerad dokumentation av allt arbete som utförts och alla material som använts. Ett genomarbetat och bra kontrakt, dig och entreprenören emellan, fungerar som en bra utgångspunkt för dokumentationen. Dokumenten du ska be om är bland annat BRK-intyg och egenkontroll på eldragning och VVS-arbeten. I tillägg till detta ska man få alla relevanta kvitton och garantibevis. Har man installerat badrum bör man även få bildmaterial som beskriver installationen. Den här informationen är viktig för att kunna underhålla källaren på rätt sätt. Vid framtida arbete kan då de nya hantverkarna gå tillbaka till dokumentationen för att se vad som gjorts och vilka material som använts. Det är också en stor fördel att ha den här dokumentationen till hands om man i framtiden tänker sälja bostaden. Även i samband med eventuella försäkringsärenden är dokumentationen viktig.