Att inreda vinden kan vara ett projekt som är både omfångsrikt och komplext. Samtidigt kan det vara ett smart och kostnadseffektivt sätt att utöka boytan på. I den här artikeln tar vi oss an de frågor som man behöver tänka på i samband med att man utvärderar att bygga ut genom att inreda en vindsvåning. Vi kommer att titta på prisbilden, hur man bäst organiserar den här typen av projekt, samt vilka regler man behöver förhålla sig till. I tillägg till detta kan du läsa om inköp av byggvaror och annat material, samt vilka finansieringsmöjligheter som man kan överväga.
Vad det kostar att inreda vind varierar från projekt till projekt. Det går aldrig att säga någon definitiv siffra innan man genomfört en besiktning. Om det endast handlar om att inreda en vind som redan isolerats och förberetts för att användas som boenderum, blir kvadratmeterkostnaden jämförbar med den vid ett vanligt renoveringsprojekt. Om man däremot planerar att inreda råvinden på ett lägenhetshus – för att använda den till en separat lägenhet, blir projektet betydligt dyrare att realisera. Vi talar då om kvadratmeterpriser kring 30.000 kr. Det är många faktorer som kan ha effekt på priset, inklusive:
Beroende på hur omfattande projektet är finns det flera sätt som man kan organisera det på. Ibland är vinden redan anpassad för att inredas som boenderum och då kan man göra stora delar av arbetet själv. Detta omfattar interiört arbete som isolering, målning och golvläggning. Om det däremot handlar om att inreda en vind som inte byggts med tanke på att kunna användas som boyta har man i de allra flesta fall behov av att få professionell hjälp. I det fallet har man i huvudsak två olika alternativ:
Här är det värt att notera att entreprenören i samband med en huvudentreprenad även ansvarar för organisering, planering och koordinering av allt arbete – inom alla fackområden. Huvudentreprenören kan anlita nödvändig expertis från underleverantörer i de fall som det behövs. Inköp av material ingår normalt sett också i kontraktet. Merparten av alla husägare som ska inreda vind väljer att genomföra projektet i form av huvudentreprenad.
När man ska välja en entreprenör för att inreda vind är det många parametrar som man behöver väga samman i sin bedömning. Man behöver försäkra sig om att entreprenören har nödvändiga tillstånd för att göra den typ av arbete som man lejer dem för. Man bör också se till goda vitsord och referenser, en solid ekonomi samt tillräcklig kapacitet för att kunna ta sig an och prioritera det egna projektet. Om du letar efter entreprenör kan du lägga ut uppdraget på marknadsplatsen Byggstart.se
Det är viktigt att göra grundliga och noggranna förberedelser innan man sätter igång med att inreda vinden. Det kan exempelvis vara en bra idé att börja samtala med arkitekten redan på ett tidigt stadium. På så sätt kan man få input kring vilken typ av lösningar som man kan överväga för den aktuella vinden. Här är det viktigt att tänka på fönster och dagsljusinsläpp, trapplösningar och brandskydd. En arkitekt hav även koll på relevanta regler för att bygga ut vind, och kan rita upp bygget och vara behjälplig med eventuella andra handlingar som krävs för att söka om bygglov hos kommunen, om det skulle finnas behov av detta.
Med ritningar och specifikationer på plats blir nästa steg att ta in anbud från entreprenörer. Ju mer detaljerade ritningar man har och ju grundligare man varit i sin projektbeskrivning, desto mer exakta blir de prisestimat som man får från hantverksfirmorna. Tänk på att ta in offerter från flera entreprenörer, så att du kan jämföra dem sinsemellan. Här är det inte bara priset, utan också kvalitén, som bör få väga tungt i beslutet om aktör för uppdraget.
För att inreda vind krävs en mängd material, vilket kostar betydande summor – för den här typen av projekt utgör materialkostnaderna merparten av budgeten. I tillägg till byggvarorna kommer utgiftsposter som en knutna till inredningen, som kakel, golvbeläggning, trappa och dörrar. I de fall som man planerar att installera kök eller badrum blir de här posterna ännu mer omfattande. Storleken på kostnadspåläggen beror dock till stor del på vilken standard man väljer för sitt kök och/eller bad.
Vilken praxis som gäller för inköpen av materialen beror på vad inredningen av vinden innebär i form av arbete. Man kan gärna göra alla inköp som relaterar till ytmaterial och interiör utformning, så att man har full kontroll över alla val som påverkar det estetiska i inredningen. Det kan däremot vara en god idé att överlåta alla inköp av rena byggvaror – gipsskivor, isolering, virke och liknande, till hantverkarna. Det finns mycket litet att tjäna på att göra detta själv. För den som inte har fackbakgrund kan det vara svårt att uppskatta hur mycket man behöver av varje material, samt vilka material som fungerar bra att använda i kombination. Om man ska anlita hantverkare är det bäst att även låta dessa stå för inköpet av byggmaterial, men också övriga produkter som man själv först valt ut för att inreda vinden. En entreprenör har i regel tillgång till rabatter som inte är tillgängliga för privatpersoner. Anledningen till detta är att en professionell aktör ofta köper in större mängder av enskilda produkter, vilket ger positivt utslag på priset. Det är sällan som en husägare kan köpa in en tillräcklig volym för att komma upp i samma rabatter som en entreprenörsfirma. Kom ihåg att lägga de materialbeställningar som du själv ska stå för i god tid – en del varor och produkter har lång leveranstid.
Vissa hantverkare har krav på kvalitén hos de produkter som de ska installera. Når de inte upp till en viss kvalitetsnivå så lämnar man inte garantier på arbetet. Detta gäller inte sällan för elektriker och rörmokare. Här är det bra att lyssna till den professionella hantverkarens rekommendationer.
Budgetramarna kan vara vitt skilda när det kommer till projekt för att inreda vind. Det finns få likheter mellan att renovera upp ett existerande bostadsrum på vinden i ett enbostadshus och att inreda en helt ny lägenhet på råvinden till ett lägenhetshus. Kraven på och möjligheterna till finansiering är därför väldigt olika, projekt emellan, och beror på storleken på budgeten som man har att göra med. Gemensamt för alla byggprojekt är dock att man får finansieringsfrågan utredd på ett tidigt plan. Man bör aldrig åta sig några förpliktelser innan man vet säkert att man har tillräckligt med medel. Beroende på budgetens storlek, kan vi se att många byggherrar väljer mellan följande finansieringsformer när de ska inreda vind:
Det finns en rad regler som man bör sätta sig in i om man ska inreda vind. Projektet blir i många fall lovpliktigt eller kräver i varje fall ändringsanmälan hos kommunen. Ofta behöver man ta hjälp av en fackkunnig person för att ta fram de handlingar som krävs i och med en bygglovsansökan. Några av de tilltag som är vanligt förekommande när man ska inreda vind, och som utlöser lov- eller anmälningsplikt, är följande:
I enklare fall kan man som husägare hantera hela bygglovsansökan på egen hand, men i många fall behöver man ha med sig en arkitekt, byggingenjör eller annan fackkunnig person i arbetet. Notera också att byggnationen av en separat bostadsenhet innebär en mer omfattande bygglovsansökan. Detta eftersom det finns andra tekniska krav för den här typen av projekt, jämfört med om man inkluderar vindsutrymmet i en underliggande bostad.
När det gäller takhöjden i bostadsrum på vindsplan krävs det att den är minst 2,30 meter. I begränsade delar kan den dock vara ner mot 1,90 meter. För inredda vindar finns det även krav kring utrymningsvägar, dagsljusinsläpp och ventilation. Om man bygger en separat lägenhet på vinden krävs det också att denna har alla funktioner som behövs i en bostad – kök, badrum, separat ingång, och så vidare. Separata lägenheter behöver också uppfylla brandtekniska krav, utifrån det att den måste utgöra en egen brandcell. Detta genererar betydande merkostnader.