I en här artikeln har vi samlat 20 tips som du kan ha stor nytta av om du planerar att bygga ett garage intill huset.
Ett garage är något som du helst ska kunna använda i många år framöver. Det gör det extra viktigt att du går igenom de behov som du vill att garaget ska täcka. Hur många bilar ska det finnas plats till? Vill du ha plats för exempelvis skidpreparering eller snickeriarbeten eller en arbetsbänk och utrymme för att kunna meka med bilen?
Du har många möjligheter när du ska bygga ett garage intill huset och det är klokt att lägga till lite extra yta för att kunna förvara cyklar, skidor, gräsklippare eller andra säsongsprylar. Många kommer på i efterhand att det har byggt ett för litet garage och det är dyrt att bygga om det vid en senare tidpunkt.
Det är viktigt att kartlägga vilka behov garaget ska täcka och vilka funktioner som ska finnas i garaget innan du anlitar en arkitekt och entreprenör för att genomföra projektet.
Det är smart att göra en budget för att veta hur mycket projektet kommer att kosta. I budgeten ingår bland annat de ekonomiska ramar som du har att röra dig inom och en finansieringsplan. Budgetramen består av ett maxbelopp för projektet, ett belopp som inte ska övertrasseras, och finansieringsplanen visar hur du ska finansiera projektet, oavsett om du använder dig av eget kapital eller tar ett lån. Tar du ett lån är det viktigt att ha en plan för för hur du ska betala tillbaka lånet och hur mycket du amortera varje månad.
Genomsnittspriset för ett specialanpassat garage ligger någonstans mellan 7.000 och 15.000 kronor per kvadratmeter. Priset varierar beroende på komplexitet, materialkrav och vilka tekniska lösningar som önskas, till exempel olika elektriska lösningar och garageportstyp. När det gäller snittpriset för garage intill huset ligger det i regel i den övre delen av skalan.
I de allra flesta fall måste du ansöka om bygglov när du ska bygga garage intill huset. Den enda gången ett sådant arbete inte är bygglovspliktigt är om den totala arean av tillbyggnaden är mindre än 15 kvadratmeter och inte utlöser något av de byggtekniska kraven. Även vid bygge av ett mindre garage är det nödvändigt att ansöka om bygglov eftersom det ställs höga krav på brandsäkerhet för dörrar och fönster.
När du ska bygga ett specialanpassat garage behöver du med stor sannolikhet anlita en arkitekt. Det gäller särskilt om du ska bygga ett garage i direkt anslutning till en befintlig fastighet eftersom den typen av bygge omfattas av många krav gällande skiljekonstruktionen mellan garaget och den existerande huskroppen.
Arkitekten har ansvaret för att upprätta de ritningar som behövs, samt projektering, och det är inte ovanligt att arkitekten även ansöker om bygglov för byggherrens räkning. Det är bra att ha en klar idé om hur du vill att garaget ska se ut innan du har det första mötet med arkitekten.
Det är bra att veta ungefär hur lång tid det tar att färdigställa byggprojektet. Här nedanför hittar du ett exempel på en genomsnittlig tidplan:
När du bygger ett garage intill huset är det några materialkrav som du måste ha klart för dig. Dörrarna och eventuella fönster måste ha brandklass EI60, det vill säga de ska klara att stå emot en brand i 60 minuter.
En annan brandsäkerhetsregel som du måste känna till är att skiljekonstruktionen mellan garaget och den befintliga huskroppen måste vara gastät för att förhindra att brandrök tar sig in i bostaden.
Ska du ha en dörr som går direkt mellan garaget och huset måste du bygga en gång eller ett mellanrum, en så kallad luftsluss, med dörrar i båda ändarna. Det beror på att det inte får finnas en direkt ingång till garaget från ett bostadsrum.
Man skiljer vanligtvis mellan två sätt att organisera projektet på. Det ena är att genomföra det som en totalentreprenad. Då anlitar du en entreprenör som har ansvaret för hela projektet. Via entreprenören har du en kontaktperson som du kommunicera med under hela byggtiden. Totalentreprenad är en stor fördel om du vill lägga så lite tid som möjligt på projektet men ändå vill vara en del av byggprocessen.
Det andra sättet att organisera projektet på är genom en delad entreprenad. Då måste du själv kontraktera de olika hantverkarna för de olika arbetsområdena. Väljer du en delad entreprenad måste du även ta hand om koordineringen av hantverkarna, något som kräver att du som byggherre både har den kompetens och tid som krävs för att göra det.
Det är viktigt att du anlitar kompetenta och skickliga hantverkare när du ska bygga ett garage i direkt anslutning till bostaden. Ett sådant byggprojekt ställer stora krav på det byggtekniska arbetet och därför ska du leta efter entreprenörer som har utfört liknande projekt tidigare.
Ett sätt att ta reda på om de potentiella aktörerna har rätt kompetens och är professionella är att gå in på företagens hemsidor och läsa omdömen från tidigare kunder. Utöver det ska du undersöka om företagen har solid ekonomi och att de har alla nödvändiga auktorisationer.
Ett allt mer populärt val när byggherrar är på jakt efter hantverkare till byggprojekt är marknadsplatsen Byggstart.se. Där matchas byggherrar mot kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare. För att begära in offerter för ditt projekt kan du [klicka här].
Det kan ta tid att hitta entreprenörer som är lämpade för ditt projekt eftersom duktiga hantverkare ofta är upptagna flera månader framåt. Därför är det viktigt att du börjar med att begära in anbud så tidigt som möjligt så att du har tillgång till hantverkarna när du har fått bygglovet godkänt av kommunen.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre olika entreprenörer när du påbörjar anbudsprocessen. På så sätt kan du jämföra kostnadsförslagen mot varandra och välja det som passar bäst för ditt projekt. Kom ihåg att det inte nödvändigtvis är det billigaste anbudet som är det bästa, utan du måste jämföra alla poster som ingår.
Det är viktigt att du skriver ett juridiskt bindande avtal med entreprenören. Genom att göra det säkerställer du att det inte uppstår några ändringar i arbetet under byggtiden. Du ska skriva ett kontrakt även om du litar fullt ut på entreprenören.
Kontraktet ska omfatta alla hantverkare som är delaktiga i arbetet, allt nödvändigt material, de åtgärder som ska utföras och slutsumman för projektet.
Det kan vara bra att göra en tidsplan tillsammans med entreprenören och bifoga den till kontraktet. I tidsplanen skriver ni in när de olika arbetena ska påbörjas och när de ska vara slutförda. Det gör det enklare för byggherren att följa upp arbetet och se om det utförs på ett effektiv sätt.
Det är många byggherrar som redan i förväg meddelar att de vill göra en eller flera delar av arbetet själva trots att de i praktiken varken har kompetens eller tid för att göra det själv. Det kan leda till att hela projektet blir försenat eftersom hantverkarna inte kan påbörja sitt arbete innan det föregående arbetet är slutfört.
Vill du vara delaktig i projektet är det bra att diskutera det med entreprenören före byggstarten. Då kan ni komma överens om vilket arbete som är mest lönsamt och effektivt för projektet att du utför.
Entreprenören har erfarenhet och kompetens för att köpa in material till byggprojekt. Det är smart att dra nytta av den kunskapen. Normalt sett har entreprenören även fasta underleverantörer, något som gör att de vet vilken kvalitet materialet håller. Entreprenörerna får i regel även bra rabatter genom att använda sina fasta leverantörer.
Det kan vara svårt för en lekman att hitta material som passar ihop och beställa rätt mått och mängder av materialet. Ska du själv stå för materialinköpet är det viktigt att vara införstådd med att det då även är du som ansvarar för att materialet finns tillgängligt på byggplatsen det datum när projektet ska starta upp. Skulle materialet vara skadat eller fel material levereras, är det du som byggherre som är ansvarig för att ersätta de byggvaror som saknas.
Det lönar sig att satsa på produkter av hög kvalitet eftersom de i regel har en längre livslängd och kräver mindre underhåll. Köper du in produkter som entreprenören anser har en undermålig kvalitet kan hantverkarna neka till att använda det.
Det är klokt att ha en bra och regelbunden dialog med entreprenören under hela byggtiden. Det minskar risken för att det uppstår missförstånd eller oenigheter och ni kan snabbt lösa problem om sådana skulle uppstå. Om du vill kan du skriva in fasta mötesdatum med entreprenören i kontraktet. Det gör det enklare för båda parter att sätta av tid för att träffas och diskutera projektet.
Alla byggarbeten som är bygglovspliktiga har också krav på en kontrollansvarig som bistår byggherren under hela projektet. När entreprenören har slutfört arbetet genomförs en slutbesiktning av en certifierad besiktningsman. På slutbesiktningen medverkar även entreprenören och byggherren och tillsammans går ni igenom hela bygget för att se till att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regelverk.
Upptäcks det några brister eller fel är det viktigt att dessa åtgärdas på en gång. Du ska inte betala hela slutfakturan till entreprenören innan alla eventuella fel är åtgärdade. Normalt sett håller byggherren inne med 10 procent av totalsumman.
Det är viktigt att du får all dokumentation som rör garagebygget när arbetet är slutfört. Dokumentationen ska ta upp allt som har blivit utfört, det omfattar allt arbete, vilka hantverkare som har varit delaktiga och kostnaderna för de olika arbetena. Det är viktigt att kunna visa upp dokumentationen när du ska sälja huset eller om du behöver kontakta försäkringsbolaget gällande ett försäkringsärende.
Husets värde ökar i regel när garaget är färdigbyggt. Då kan det vara bra att göra en ny värdering av fastigheten. En värdeökning kan göra att du kan låna mer på huset vid behov eller att du kan lägga om lånet för att få en lägre ränta.