Det är mycket man behöver tänka på när man ska bygga ut sommarstugan. I denna artikel bjuder vi alla som överväger den här typen av projekt på 10 smarta tips.
Det är alltid fördelaktigt att vara väl förberedd inför att man ska igång med ett byggprojekt. När man ska bygga ut sitt fritidshus utgör en noggrann besiktning av hus och tomt en del av dessa förberedelser – och den bör utföras tidigt i processen. Det är inte alla stugor som passar för att byggas ut, och både byggrätt och markförhållanden kan begränsa omfattningen av tillbyggnaden. I vissa fall kan man bygga ut stuga genom en tillbyggnad i sidled, i andra fall kan man bygga ut uppåt genom att exempelvis inreda en vind eller bygga på ett våningsplan. Ett tredje alternativ är att gräva ut och inreda en eventuell källare. Det är viktigt att få kartlagt vilka alternativen är för den egna stugan.
Markförhållandena kan som sagt också ha en hel del att säga till om gällande förutsättningarna för en tillbyggnad. Om sommarstugan står på berggrund kan detta få stor påverkan på vad utgifterna landar på för att utföra mark- och grundarbetet. Inte sällan krävs spräckning eller sprängning, vilket bidrar till en ökad totalkostnad.
Tillgängligheten är också något som behöver tas i beaktning. Om stugan ligger isolerat eller otillgängligt kan det bli svårt att få nödvändiga byggvaror levererade på ett kostnadseffektivt sätt. Sammantaget kan det löna sig att prata med fackkunniga personer på ett tidigt stadium i planeringsfasen för att få en bra bild av hur ett tillbyggnadsprojekt skulle kunna genomföras. Glöm inte att finansieringen också är en del av förarbetet.
Om man ska bygga ut stuga kan man i huvudsak göra detta på tre olika sätt:
Vad man väljer bör baseras på det specifika fritidshusets förutsättningar. En tillbyggnad uppåt, eller påbyggnad, kan vara lämpligt i de fall som tomten inte lämpar sig för schaktning. För att lyckas med sin påbyggnad behöver man emellertid ofta stärka upp den befintliga byggnadens bärande struktur, vilket inte heller är helt okomplicerat.
En vanligare form av tillbyggnad är att bygga ut i sidled. När markförhållandena tillåter att man kan genomföra nödvändigt markarbete på ett rimligt sätt är det oftast den här typen av tillbyggnad som man väljer. Man får dock inte glömma att tomtens storlek och byggrätten sätter ramar för storleken på tillbyggnaden.
I de fall som sommarhuset står på berggrund kan det innebära stora utmaningar att gräva ut källaren. Gör man en tillbyggnation nedåt kan man också behöva utföra arbete på stuggrunden, i det fall som takhöjden är för låg eller om källaren utvidgas sidledes. Allt detta medför vissa risker.
Det föreligger en hel del krav och regler när det kommer till tillbyggnation av bostads- och fritidshus. Särskilt viktigt är det att tänka på lov- och anmälningsplikten. Mindre tillbyggnader, i form av attefallstillbyggnader på maximalt 15 kvadratmeter, kan generellt sett göras utan bygglov. Dock så behöver en rad kriterier uppfyllas för att det ska räknas som en attefallstillbyggnad. Lokala begränsningar kan dessutom göra gällande att bygglov krävs även för den här typen av mindre tillbyggnader. Alla typer av tillbyggnader kräver emellertid som minst att man anmäler projektet till kommunen och att man inväntar startbesked. Andra faktorer som påverkar lovplikten är hur högt man planerar att bygga. I det fall som man bygger en attefallstillbyggnad med mindre än 4,5 meter till tomtgränsen behöver man även inhämta grannarnas godkännande. Ytterligare faktorer och regler kan tillkomma i form av lokala utökningar av lovplikten.
I tillägg till ovanstående gäller de ytterligare begränsningar som sätts av detaljplanen för området, samt andra faktorer som strandskydd eller skydd av andra känsliga och värdefulla miljöer. Det kan alltså vara en god idé att kontakta byggnadsnämnden i kommunen tidigt, så att man kan få klart för sig vilka eventuella regel- och miljömässiga begränsningar som finns i samband med att man ska bygga ut stuga.
Kanske vill man inte behöva vända sig till en arkitekt för att bygga ut en så enkel byggnad som en sommarstuga, men det kan definitivt vara värt att överväga. En arkitekt kan bidra med praktiskt kunnande och lösningar, utifrån erfarenheten av att ha utformat tillbyggnader på andra stugor tidigare. En arkitekt kan också komma med råd kring vilken typ av tillbyggnad som passar den befintliga byggnaden och tomten bäst. Om man ska göra en mer omfattande tillbyggnad kan man också behöva få hjälp med de bygglovshandlingar som efterfrågas av kommunen. Även detta är uppgifter som lämpar sig väl för en arkitekt. Vid en enklare konstruktion kan det dock räcka att ta byggaren till hjälp vid en eventuell bygglovsansökan.
En av de viktigaste punkterna i planeringen när man ska bygga ut stuga, är att få finansieringen klarlagd. Utan finansiering är det inte mycket som låter sig genomföras. Man bör aldrig förpliktiga sig till några kostnader innan finansieringen finns på plats. Nedan hittar du de vanligaste finansieringsformerna när man ska bygga ut fritidshuset:
När man ska anlita en entreprenör eller hantverkare är det viktigt att man inte accepterar första bästa erbjudande. Det är långt mer fördelaktigt att ta in flera anbud från konkurrerande firmor. På så sätt kan man få en känsla för vad som är ett marknadsmässigt pris och således den nivå som kostnaden för tillbyggnaden bör ligga på. Tänk på att säkerställa att de offerter som du får in täcker samma saker i form av arbete och material. Det blir mycket svårt att avgöra vilket som är det mest fördelaktiga anbudet i det fall som de inte är jämförbara. Ett effektivt sätt att se till att offerterna blir jämförbara är genom att beställa detaljerade tekniska ritningar eller arbetsritningar från arkitekten. De offererande hantverksfirmorna kan sedan använda dessa som utgångspunkt för sina anbud.
Att hämta in anbud från flera olika firmor kan emellertid verka vara ett mycket tidskrävande arbete. Man behöver ta hänsyn till många olika parametrar när man väljer ut vilka firmor som man ska vända sig till. Man bör endast välja kandidater med goda vitsord och som kan visa på att man genomfört motsvarande stugprojekt tidigare, och med goda resultat. Utöver detta är det lämpligt att höra sig för kring certifieringar och yrkesbevis, säkerställa en solid ekonomi, samt verifiera att man har tillräckligt kapacitet för att kunna prioritera uppdraget inom de uppsatta tidsramarna. Eftersom det finns många saker att ta ställning till i samband med att man ska bygga ut stuga, och eftersom det är svårt att undvika oseriösa aktörer, kan man se att det är allt fler som väljer att vända sig till Byggstart.se. Byggstart är en marknadsplats där du som byggherre kan matchas med kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare.
Beroende på stugans placering och markförhållanden på tomten kan olika tidpunkter vara lämpliga för genomförandet av tillbyggnationen av stugan. Generellt sett gäller det att det är högre efterfrågan på hantverkare under sommarhalvåret. Detta gör att det både kan vara billigare och lättare att få tag i eftertraktade entreprenörer och hantverkare under vinterhalvåret. Samtidigt kan påverkan på tomten bli större under vinterhalvåret, om det exempelvis krävs större maskiner till arbetet. Är sommarstugan placerad i en stugby kan man också vilja ta hänsyn till grannar och den period som merparten av dem normalt sett vistas där. Den här typen av faktorer bör man väga samman när man ska bestämma tidpunkt för när man ska bygga ut stugan.
Det är A och O för projektgenomförandet att man tar fram tidsplanen för arbetet i samråd med entreprenören. I tidsplanen ska det tydligt framgå vad som ska genomföras och när, samt vid vilka datum som de olika momenten ska stå klara. Har man en bra och genomarbetad tidsplan till hands kan du som stugägare få en klar bild av vad du kan förvänta dig när under projektets gång, samt lättare upptäcka eventuella förseningar. Tidsplanen kan också vara bra att ha för att veta när man ska beställa möbler och annan inredning, samt planera användningen av fritidshuset.
Under byggnation kan det uppstå problem som gör att tidsplanen inte kan följas till punkt och pricka. Detta är helt normalt och något som man bör räkna med. Tidsplanen är tänkt att ge en indikation om den planerade progressen, men behöver vara ett levande dokument och också innehålla visst utrymme för avvikelser.
I samband med att man söker bygglov informeras grannarna om det planerade arbetet med att bygga ut stugan. Även i de fall som man inte behöver bygglov kan det dock vara en god idé att informera sina grannar om att den egna tomten blir en byggplats under en period. I många fall delar man både väg och annan infrastruktur med grannarna, så det är inte endast för den gemensamma trivseln som det är viktigt att man upprätthåller en god relation. Om grannarna är informerade om den övergripande tidsplanen kan grannarna välja att vistas någon annanstans under tiden som arbetet är som mest intensivt. Som tidigare nämnt kan man som byggherre även försöka planlägga byggarbetet till andra tider på året än då man nyttjar sina sommarstugor som mest, som under skollov och högtider.
När stugtillbyggnaden finns på plats och konstruktionsarbetet är klart, bör man se till att en slutkontroll görs av resultatet. Kontrollen görs lämpligen av en erfaren och fackkunnig person, typiskt sett en besiktningsman. Syftet med slutbesiktningen är att man ska kunna försäkra sig om att allt arbete blivit utfört i enlighet med alla gällande regler och normer. Genom att man identifierar eventuella fel och brister kan dessa åtgärdas av berörda parter innan det slutgiltiga kontraktsbeloppet betalas ut. Man bör även se till att göra en slutbesiktning efter projekt där man själv gjort stora delar av arbetet.