Ett plåttak har lång livstid och är på en och samma gång både robust och lätt. Modern takplåt är även mycket praktiskt och enkelt att montera. Sammantaget har detta gjort takplåt till en allt mer populär typ av takbeklädnad. I den här artikeln har vi samlat 20 goda råd till dig som planerar att lägga plåttak. Bland annat ger vi dig tips kring valet av material, hur man hittar duktiga hantverkare, samt hur man kan finansiera sitt nya tak.
När du ska lägga ett nytt plåttak bör du komma igång med planläggningen tidigt. Att byta tak är ett omfattande projekt och det finns en rad beslut som man behöver ta. Man behöver bland annat välja vilka material som man ska använda, vilken entreprenör som ska utföra arbetet och hur man ska bekosta projektet. Dessutom är många duktiga entreprenörer ofta upptagna en tid framöver, vilket innebär en del väntetid innan entreprenören man valt kan dra igång.
För att veta vilken typ av plåttak som passar just ditt tak bör du ta in en fackkunnig person till att genomföra en besiktning av taket. De olika typerna av takbeklädnad som finns kommer med olika krav på takfall. Taket kan också ha begränsningar när det kommer till vikten på takbeklädnaden. Sannolikt är detta dock ett mindre problem i det fall som du vill lägga takplåt, eftersom det räknas till en av de lättare typerna av takbeklädnad. Emellertid är det viktigt att verifiera att där inte förekommer brister i den befintliga takkonstruktionen och det är en god idé att höra sig för med besiktningsmannen kring vilka typer av takbeklädnad som fungerar för ett specifikt tak. Efter besiktningen kommer du också kunna få ett mer exakt kostnadsestimat för ditt specifika projekt.
Klimatet i det område där du bor kan ha betydelse för de typer av plåttak som står till buds att välja bland. Takplåt i stål fungerar bra i inlandsklimat, men bor du längs kusten är sannolikt varianter i aluminium ett bättre alternativ. Detta beror på att den salthaltiga luften i den havsnära miljön gör att material i stål rostar. Målning med rostskyddsfärg kan emellertid lösa problemet med kustklimat och korrosion.
När du ska anlita en entreprenör till ditt projekt bör du försäkra dig om att du undviker de oseriösa aktörer som finns på marknaden. Ett bra sätt att göra detta på är genom att be de aktuella kandidatfirmorna om referenser från tidigare uppdrag. Genom att prata med tidigare kunder kommer du kunna skaffa dig en bild av hur det är att samarbeta med firman, samt om arbetet blivit utfört med gott resultat. Se till att referenserna är från datum i närtid.
I det fall som du väljer att lägga ett traditionellt tak med bandtäckning, är det extra viktigt att få tag i hantverkare med rätt kompetens. Till skillnad från montering av moderna takplåtsprofiler, kräver bandtäckning med koppar eller annan plåt specialistkompetens och särskilda verktyg. Du bör därför se till att komma i kontakt med en byggnadsplåtslagare för att lägga den här typen av plåttak, och inte en generell takläggare, och referenser är om möjligt ännu viktigare för den här typen av specialistområden.
I anbudsprocessen är det viktigt att ta in anbud från flera olika entreprenörer. På så vis kan man identifiera vilka av aktörerna som offererar till ett marknadsmässigt pris, genom att jämföra de olika anbuden. Tänk på att jämföra innehållet i de olika erbjudandena, och inte bara totalpriset. Olika pris kan bero på olika innehåll. Någon entreprenör har kanske utelämnat något arbetsmoment som övriga tagit med, eller tvärt om.
En annan viktig faktor är att man anlitar en firma som inte riskerar att gå i konkurs under projektets gång, eller under garantitiden som följer efteråt. Entreprenören måste alltså ha en solid ekonomi för att vara intressant för uppdraget. Detta betyder att de kan hantera eventuella inkomstbortfall. Ett effektivt sätt att kontrollera en hantverksfirmas ekonomi på är genom att beställa en kreditupplysning.
I Sverige är nästan all sorts auktorisering och certifiering frivillig att genomgå. Likväl fungerar auktoriserings- och yrkesbevis och liknande som en kvalitetsstämpel i de fall som en firma har dem. Genom att titta efter firmor med den här typen av intyg kan du identifiera kompetenta aktörer, vilket kan göra gallringen under anbudsprocessen lite smidigare. En annan enkel kontroll som du kan göra är att se efter hos Skatteverket om entreprenörerna innehar F-skattsedel.
För att underlätta processen med att hitta och komma i kontakt med entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens, är det numera allt fler byggherrar som väljer att nyttja marknadsplatsen Byggstart.se. Här kan bostadsägare lägga ut bygg- och renoveringsprojekt gratis, och sedan ta emot offerter från entreprenörer som kvalitetssäkrats redan på förhand – helt utan förpliktelser.
När du väl sållat ut och kontrakterat den entreprenör som ska lägga ditt plåttak, blir inköp av material och produkter nästa steg. I regel lönar det sig att låta hantverkaren ta sig an den här uppgiften. Hantverkare har den erfarenhet och kompetens som krävs för att göra bra beräkningar av materialåtgången, vilket gör att du slipper att stå med för lite material eller med material över. Dessutom har hantverkarna ofta tillgång till rabatter som är långt bättre än de som du kan få som privatperson. Att överlåta inköpen till entreprenören kan därmed göra att totalpriset på projektet blir lägre.
En av anledningarna till att man som bostadsägare väljer att lägga ny takplåt är det estetiska lyftet som kommer med ett nytt tak. Särskilt attraktiva är plåttak som är förzinkade eller i koppar, på grund av den prägel som metallens färg ger till huset. Utöver att ett nytt plåttak är trevligare att se på, så kan det även bidra till en betydande värdestegring på bostaden.
De billigaste materialen utgör inte alltid de mest ekonomiska alternativen. Detta är viktigt att ha i bakhuvudet när man överväger vilken prisnivå som man ska lägga sig på. I det fall som du får tag i material av lägre kvalitet, är risken stor att kostnaderna för reparation och underhåll blir höga. Lågprisprodukter har inte sällan en kortare livslängd, vilket gör att det långsiktigt oftast lönar sig att investera i en högre kvalitet i samband med att man ska byta tak. Gör man detta kan man få ett tak som håller en lång tid framöver.
Underlagstaket är mycket viktigt eftersom det, tilsammans med det primära taket, isolerar och skyddar huset mot fukt. Får man fuktskador i huset till följd av ett dåligt underlagstak kan detta bli kostsamt att åtgärda. Man bör därför alltid överväga att byta undertak i samband med att man lägger ny takplåt. Många hus har förenklade underlagstak. Har man detta kan det vara värt att överväga en uppgradering till ett bärande.
Olika typer av takbeklädnad har olika lång livslängd. Detta bör man ta med i beräkningarna när man ska lägga ny takplåt. Takprofiler i stål och aluminium har en hållbarhet som sträcker sig över 30–50 år, medan takplåt i koppar har en förväntad livslängd på minst 60 år.
Det lönar sig att se över de ekonomiska ramarna för projektet på ett tidigt stadium. På så vis kan du få en bild av hur mycket av totalpriset som det kan vara realistiskt att spara ihop, och hur mycket som du kan behöva låna. Sätt upp en budget och en plan för ditt sparande – kanske går det att spara mer intensivt under en period? Den tid som krävs för att du ska få ihop nödvändiga medel kommer således avgöra tidigast möjliga startdatum för projektet.
Kom ihåg att man får mer i rabatt i de fall som man köper in större mängder material. Av den anledningen bör du undvika småköp, utan satsa på att beställa allt du kommer att behöva i en och samma order. Det lönar sig också att överlåta inköpen av material till hantverkaren eftersom hantverkare ofta handlar till en rabatterad prislista.
Vid finansiering eller delfinansiering av det nya taket med hjälp av lån bör du ta kontakt med din bank så snart som möjligt. Det finns olika möjligheter till lånefinansiering, varav vissa är mer fördelaktiga än andra. Vilken typ som passar dig och ditt projekt bäst kommer att vara avhängigt av din ekonomiska situation och hur snabbt du kan räkna med att betala tillbaka lånet.
Svenska staten ger stöd till renoverings- och byggprojekt avseende befintliga bostäder. En förutsättning är att man tar in extern arbetskraft eftersom stödet gäller kostnaderna för arbete. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
När du arbetar fram din budget är det alltid förnuftigt att lägga in visst svängrum – helst på omkring 20 %. På så vis står du väl rustad i det fall som det dyker upp oförutsedda utgifter. Till exempel kan projektet bli betydligt dyrare att realisera i det fall som man upptäcker rötangrepp längs vägen. Detsamma gäller i det fall som du beställt felaktiga varor, alternativt om leveransen av materialet som du beställt blir försenad och du får betala för väntande hantverkare.
Oavsett din tillit till entreprenören som du anlitat för att lägga nytt plåttak, så bör du alltid se till att en oberoende fackman kommer ut på plats för en slutbesiktning. Denna fackman är inte sällan just en besiktningsman. Genom att göra detta kan du försäkra dig om att arbetet utförts korrekt, samt att du blir varse eventuella fel. Det är vanligt att man håller inne den sista delen av det belopp som avtalats tills dess att eventuella fel blivit åtgärdade.
När projektet är färdigställt behöver du se till att få in all relevant projektdokumentation. I denna ska det framgå tydligt vilken typ av arbete som utförts samt vilka material som använts. Dokumentationen använder du sedan i samband med renovering och vid en eventuell framtida försäljning. I samband med detta kan du behöva visa att det arbete som utförts på huset genomförts i enlighet med gällande regelverk.