Det är viktigt att man håller fasaden på huset i gott skick. Det är det första man ser, och en sliten och vädernött fasad ger ett dåligt första intryck. Många har koll på att man måste ta hand om taket, men det är inte alla som är införstådda med att fasaden också behöver en hel del omsorg. Smuts och skit kan ofta skada fasaden och ge upphov till svamp och röta. Av den anledningen är det viktigt att underhålla den ordentligt. En sliten fasad kan leda till skador både på omgivningen och byggnaden i sig.
Det viktigaste arbetsmomentet när man ska laga en fasad är att kolla hur det ser ut bakom panelerna. Det är också viktigt att man väljer rätt underlag till rätt fasadbeklädnad. Om man matchar fel kan det leda till stora skador under ytskiktet. Det kan dock dröja ganska länge innan skadorna blir synliga på fasadbeklädnaden. Då kan problemen redan ha spridit sig, och det blir en dyr affär att åtgärda när det har utvecklats till ett omfattande problem. Sprickor i fasaden kan leda till värmeförluster, vilket i sin tur leder till ökade kostnader för uppvärmning. Vatten och fukt kan dessutom tränga in i mikroskopiskt små öppningar. Detta kan ge upphov till frostsprängning, och fukten är också en optimal miljö för svamptillväxt. Mögel och röta skadar byggnadens struktur, och det leder också till ett dåligt inomhusklimat som kan vara direkt hälsofarligt.
Det gäller att man inspekterar fasaden med jämna mellanrum för att man ska kunna upptäcka skador innan de har vuxit till enorma problem. Olika fasader kräver också olika behandling, och det gäller att identifiera problemen för att man ska veta vilka ingrepp man ska göra. Vissa skador är först och främst estetiska, medan andra kan vara skadliga för huset. Om man har en tegelfasad bör man vara uppmärksam på dessa tecken:
Det kan vara svårt att veta hur man ska angripa problemen när man ska laga en fasad. Man behöver erfarenhet och kunskap för att hitta orsaken till skadan. Själva fasadrenoveringen kräver väldigt hög yrkeskompetens. Om man inte har tillräcklig erfarenhet så kan man faktiskt orsaka mer skada än nytta. Om en putsad fasad blir målad med en färg som inte låter väggen andas, så kommer putset förlora sin bäregenskap och trilla ner. För andra fasader som redan är angripna av fuktskador gäller det att hitta upphovet till skadan och ta tag i problemet där. Om inte så kommer fuktskadorna fortsätta växa under den nya beklädnaden, vilket kan leda till stora skador på huset. Av den anledningen så är det viktigt att arbetet utförs av erfarna hantverkare.
Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska komma i kontakt med seriösa och pålitliga hantverkare. Det finns väldigt många oseriösa aktörer på marknaden, och för en amatör kan det vara svårt att överväga huruvida en aktör har den kompetens som krävs eller inte. Av den anledningen väljer allt fler byggherrar att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se när de vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare.
När man ska genomföra en omfattande fasadrenovering så är det smart att man bildar sig en uppfattning om vad som driver upp kostnaden samt hur man kan spara in pengar under projektet. Då blir det betydligt enklare att planera, och när man vet vad saker och ting brukar kosta blir det också enklare att utvärdera anbuden man tar emot. Det råder stora variationer i pris mellan olika aktörer. Det finns många faktorer som inverkar på var man hamnar rent prismässigt, såsom fasadens aktuella tillstånd, vilka material man använder samt hur många detaljer och utsmyckningar det finns på fasaden.
Enligt prisdatabasen på Byggstart.se ser vi att genomsnittskostnaden för fasadrenovering ligger på ca 1.000 kr per kvadratmeter väggyta. Du ska dock vara medveten om att detta bara är en grov anvisning för vad det kostar att putsa fasad. Man kan aldrig veta hur mycket ett projekt kommer kosta innan man fått utfört ett platsbesök.
Det lönar sig alltid att ta in anbud från flera olika aktörer när man ska anställa hantverkare. När man har valmöjligheter kan man jämföra anbuden mot varandra, och därmed se vem som erbjuder bäst pris, vem som har högst kapacitet, och vem som ger noggrannast prisförslag. Många lägger också stor vikt vid personkemin. Det är viktigt att man kommer överens med entreprenören, eftersom detta lägger grunden för god kommunikation under projektets gång.
Att renovera en fasad kan bli en dyr affär, och det är inte heller något man bör vänta med om man vet att fasaden är sliten eller skadad. Det finns dock några grepp man kan ta till för att hålla kostnaderna nere, och de har främst att göra med förebyggande åtgärder. Man måste underhålla fasaden ordentligt för att den ska stå sig länge. Om man tvättar fasaden noga då och då så reducerar man risken för skador avsevärt. Det kan ibland räcka för att man ska ge den en snygg finish som lyfter husets karaktär. Skit och smuts på träfasader kan dra till sig fukt som tränger in i beklädnaden och orsakar stora skador. Föroreningar och damm kan ta sig in med fukt som går in i murputs, och där kan det ge upphov till sprickor och skador när vintern kommer och fukten expanderar. Detta kan man åtgärda genom att skrubba fasaden regelbundet. Ibland måste man ta till med en mer omfattande tvätt med högtryckstvätt eller till och med sandblästring. Det finns aktörer på marknaden som specialiserar sig på att tvätta och underhålla fasader.
Det är vanligast att man låter hantverkarna stå för inköp av byggvaror. Många hantverkare ställer sig skeptiska till att jobba med material som de inte har köpt in själva. För att de ska kunna garantera ett bra resultat måste de känna till materialen de arbetat med, och de måste kunna gå i god för deras kvalitet. Många byggherrar tänker kanske att man kan spara in pengar på att ta hand om inköpen själv, men det leder oftast till det motsatta. Entreprenörer och hantverksfirmor har oftast fasta leverantörer som de brukar handla från, och de har därför förhandlat fram bra rabatter och avtal. Dessa kommer även byggherren kunna nyttja om hen väljer att överlåta inköpen till entreprenören.
En professionell aktör har också bättre förutsättningar för att köpa in rätt material. De vet vad som är ett bra andra alternativ om det skulle visa sig att en produkt är slutsåld. Det är också viktigt att man beräknar fram rätt mängd så att man inte står där med en massa extramaterial som man inte vet vad man ska göra med. Om du ändå tar på dig den här uppgiften, så är det du som ansvarar för att materialen finns på plats när bygget ska dra igång. Om det uppstår förseningar från leverantören så måste hantverkarna ändå ha betalt medan de väntar på materialen. Den här risken slipper du om du låter dem köpa in materialen.
Det är oftast väldigt dyrt att renovera en fasad, men det är likväl något man bör göra med jämna mellanrum. Om man väntar för länge blir skadorna bara värre, vilket gör att de ingrepp man måste ta sig an bara blir mer omfattande och dyrare. Man måste ha kontroll över ekonomin och veta hur man ska betala för arbetet. Det finns många sätt att finansiera ett renoveringsprojekt på, och vilket alternativ som är bäst beror på hur ens ekonomi ser ut och vilket förhållande man har till banken.
När man ska sätta igång med att renovera en fasad så är det smart att kolla upp om man kan kombinera arbetet med andra åtgärder. Detta kan typiskt sett vara tilläggsisolering, läggning av nytt tak eller byte av dörrar och fönster. Det är bostadens befintliga skick som avgör vad mer man kan göra, och därför är det klokt att undersöka möjligheterna när man befinner sig i planeringsstadiet. Det är alltid billigare att göra flera saker samtidigt.
Man ska dock vara uppmärksam på att kostnaderna snabbt stiger när man lägger till nya åtgärder. Helt plötsligt är projektet tre- eller fyrfaldigt dyrare än vad det var från början. Åtgärderna som nämns ovan kommer dock leda till ett förbättrat inomhusklimat. Om du har problem med att få finansieringen för projektet att gå ihop så kan du kolla upp dina möjligheter till att nyttja rotavdraget. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller, och hur man blir berättigad avdraget.