I Sverige har vi en tradition av att lägga sluttande tak, men det blir allt mer populärt att lägga plant tak på nya och moderna hus. I den här artikeln ger vi dig mer information om vilka egenskaper ett platt tak har, vilka taktäckningsmaterial som lämpar sig för den här typen av tak, samt hur mycket det kan kosta att lägga ett platt tak. Vi ger dig dessutom goda råd och vägledning om allt från hur man hittar skickliga hantverkare till hur man färdigställer projektet.
Alla tak utsätts för tuffa väderförhållande och kräver därför en hel del underhåll. Sluttande tak hjälper naturligt till med att förhindra att vatten och snö samlar sig uppe på taket. Även om platta tak faktiskt har en viss lutning så måste man ta till andra lösningar för att taket inte ska ansamla vatten och snö. Detta gör att ett horisontellt tak skiljer sig avsevärt åt från ett sluttande tak, vilket innebär att platta tak har helt andra egenskaper.
För att ett hus med platt tak ska kunna göra sig av med vatten behöver man utrusta det med ett inre avlopp. Detta har till uppgift att förhindra att vatten ansamlar sig uppe på taket. Av den anledningen är det otroligt viktigt att vattnet har fri passage ner mot avloppet, så att det inte exempelvis blir blockerat av löv och skräp. Avloppen ska dessutom ha uppvärmningsfunktioner som förhindrar isbildning.
Platta tak skiljer sig också åt från sluttande tak på sättet taket hanterar stora snömängder. Sluttande tak använder sig av gravitationskraften för att bli av med snömassor, men platta tak kräver att man tar till lite mer kreativa lösningar. Snö är väldigt tungt, och det platta taket måste ha adekvata bäregenskaper för att kunna hantera detta. För att man ska förhindra att stora snömassor lägger sig på taket måste det platta taket alltid vara kompakt så att det inte ger rum för luftfickor. På så sätt kommer insidan av huset värma upp taket vilket leder till att snön smälter. Likväl måste platta tak ibland skottas om snömassorna blir för stora.
En nackdel med platta tak är att taket och undertaket måste bytas ut relativt ofta. Vanligtvis måste man renovera efter 20 till 30 år, och platta tak har därmed en kortare levnadstid än andra typer av tak.
Priset för att lägga platt tak varierar från projekt till projekt. Genomsnittskostnaden ligger på ca 700 kronor per kvadratmeter. Det här priset är baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se, men vissa projekt blir så klart billigare än andra. I vissa fall kan priset komma upp i 1.000 kronor per kvadratmeter, medan andra kan hamna så lågt som 500 kronor per m2. För att få en mer precis kostnadsberäkning måste man bjuda in en entreprenör som inspekterar taket och dess förutsättningar.
Det finns olika faktorer som drar priset i den ena eller andra riktningen. Detta är de viktigaste prisdrivarna när det gäller läggning av platt tak:
Om du vill spara in några slantar på ditt byggprojekt kan du kolla upp om du har rätt till rotavdrag. Du kan läsa mer om vilka betingelser som gäller för rotavdraget genom att läsa den här artikeln.
Det kan vara svårt att hitta skickliga hantverkare när man ska lägga horisontellt tak, och när man letar så dyker det oftast upp en hel del frågor. Det första du måste ta ställning till är om du vill utföra projektet som delad entreprenad eller totalentreprenad. Att lägga tak involverar nämligen flera olika yrkesgrupper. Man behöver oftast en snickare, plåtslagare och takläggare. När man väljer delad entreprenad så är det upp till en själv att koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna, och man måste själv anställa varje individuell hantverkare/firma. Om man väljer det här alternativet så måste man ha en tydlig plan för hur arbetet ska genomföras, och därför rekommenderas det att man har tidigare erfarenhet från byggbranschen, helst som projektledare också.
Väljer man totalentreprenad så innebär det att en entreprenör tar på sig genomförandet av hela projektet. Den här firman har oftast snickare, plåtslagare och takläggare anställda internt, eller så har de underentreprenörer som de tar in om kompetensen saknas internt. Generellt sett så har de redan utarbetat bra avtal sinsemellan med bra priser, och detta leder i slutändan till att du som byggherre betalar mindre.
Det kan ändå vara ganska svårt att hitta en entreprenör man kan lita på. Det är inte alla hantverkare som har den kompetens som kräv, och när man ska lägga platt tak så kommer det definitivt att löna sig i längden att välja en entreprenör som specifikt specialiserat sig på horisontella tak. Man bör också kontrollera referenser från entreprenörens tidigare projekt som utförts nära i tid, och man ska också försäkra sig om att företaget har genomgått alla relevanta certifieringar som krävs för jobbet.
Många använder Byggstart.se när de ska hitta entreprenörer till sina byggprojekt. Byggstart låter dig registrera ditt projekt, som sedan blir skickat på en anbudsrunda till entreprenörer som är kvalitetssäkrade på förhand. Därefter kommer du som byggherre ta emot flera anbud, och du kan då själv jämföra dessa med varandra både vad det gäller pris och kvalitet. På så sätt kan du försäkra dig om att du får ett nytt tak till ett konkurrenskraftigt pris.
När man ska lägga plant tak kommer det alltid löna sig att vara ute i god tid med sin planering. Det tar oftast lite tid att hitta skickliga hantverkare eftersom de allra bästa entreprenörerna på marknaden generellt sett är uppbokade i många månader framöver. I vissa fall kan man också behöva förlägga projektet om några månader för att man ska ha tid på sig att spara ihop de medel som krävs för finansieringen, eller för att invänta bekräftelse på lån från banken. Av dessa anledningar så lönar det sig alltid att börja planera långt innan man vill dra igång med projektet.
Det kommer också löna sig att få genomfört en besiktning av taket i ett tidigt skede i planeringsfasen. På så sätt kan du få ett betydligt mer realistiskt estimat för totalkostnaden när du ska lägga plant tak. I tillägg kommer man kunna bedöma om det tak som ligger i dagsläget har utsatts för röt- och fuktskador. Rötskador måste åtgärdas innan man kan börja lägga ett nytt tak, eftersom den här typen av skador kommer förstöra konstruktionen som bär upp taket över tid. Att åtgärda fukt- och rötskador kostar mycket pengar, och det kommer ha en stor inverkan på projektets totalkostnad om man upptäcker skadorna vid inspektion.
Under förberedelserna bör du också ta reda på om du måste ansöka om bygglov från kommunen eller inte, eller om du måste göra en bygganmälan. Vanligtvis behöver man inte ansöka om bygglov från kommunen när man ska lägga nytt tak. Undantag gäller om du ska bygga om taket från sluttande tak till plant tak, eller om du ska byta takbeklädnasmaterial så att fasadens karaktär väsentligt påverkas. Om du måste ansöka om bygglov kan du få hjälp av en arkitekt eller entreprenören. Eftersom det är en tidskrävande process att ansöka om bygglov så bör du kolla upp vad som gäller redan i ett tidigt skede.
I regel så är det smartast att överlåta inköp av material och produkter för det nya taket till entreprenören. Detta beror på att hantverkaren oftast har tillgång till bättre rabatter än vad man kan få som privatperson. Är man oerfaren och ska ta hand om inköpen på egen hand så riskerar man att man beställer material med fel mått och i fel volym, och detta kan leda till att projektet försenas. En annan fördel med att låta hantverkaren stå för inköpen är att de har god kännedom om marknaden. De vet vilka material som fungerar bra ihop och vilka som är av hög kvalitet. Om du trots allt vill köpa in material på egen hand så rekommenderas att du köper in stora mängder i en och samma order istället för att göra många små beställningar. På så sätt kan du få tillgång till en del mängdrabatter.
Enligt Konsumentköplagen har man 3 års reklamationsrätt på material som är bristfälliga. Bristerna måste dock rapporteras in till företaget inom 2 månader från det att man upptäckt dem för att man ska kunna få nya produkter, eller pengarna tillbaka.
Konsumentköplagen gäller dock inte om du har överlåtit ansvaret för inköp av material till hantverkaren. Då ska du vända dig till Konsumenttjäntlagen istället. Enligt denna så har du 10 år på dig att reklamera en tjänst från det att arbetet färdigställdes.
Platta tak skiljer sig på många sätt och vis från sluttande tak när det kommer till urvalet av takbeklädnadsmaterial. På sluttande tak kan man bland annat lägga takpannor, skiffer, betongpannor, och en del andra material, men för platta tak kan man endast lägga takpapp. Takpapp kommer dock i många olika varianter, och de skiljer sig åt både vad gäller kvalitet, pris, tjocklek och komposition. Man hittar takpapp som är tillverkat av asfalt, glasfiber, PVC och andra syntetiska material. Olika varianter kommer dessutom i en, två eller tre lager. När det gäller priset så rekommenderas det att man undviker de alternativ som är billigast.
Finansiering är en väldigt viktig del av projektet, och det lönar sig att undersöka de olika finansieringsmöjligheterna tidigt i planeringen. Här kan man välja att använda eget kapital, men i vissa situationer så är det mer lönsamt att ta ett lån. Om du behöver ta ett lån så bör du stämma ett möte med banken och förhöra dig om vilka alternativ som passar dig och ditt projekt bäst. Dessa är de vanligaste finansieringstyperna när det kommer till att lägga platt tak:
Utökat bolån: Om man redan har ett bolån så kan man välja att utöka detta för att finansiera byggprojektet. Lånet måste vara inom 85 % av bostadens värde, och räntan förblir densamma som för det befintliga bolånet.
Byggnadslån: Byggnadslån kallas också för byggkreditiv. Om du utför andra byggarbeten i samband med takläggningen så kan du ha möjlighet att ta det här lånet. Byggnadslån använder det förväntade värdet efter arbetet som säkerhet, och efter arbetet är slutfört läggs det oftast om till en del av bolånet. Byggnadslån har dock något högre ränta än bolånet fram tills dess att projektet är slutfört.
Konsumationslån: Det här alternativet är det som har absolut högst ränta. Av den anledningen bör man betala av lånet så snabbt som möjligt. Lånet kräver dock inte någon säkerhet.
När det nya taket är på plats så är det viktigt att man genomför en slutbesiktning så fort som möjligt. Den här besiktningen bör utföras av en oberoende fackperson eller besiktningsman som kan undersöka om arbetet utförts på ett tillfredsställande sätt. Personen som utför besiktningen ska också påpeka eventuella brister.
När detta är klart ska man be om att få all relevant dokumentation som visar vilka typer av arbeten och material som utförts/använts under projektets gång. Den här dokumentationen kommer behövas för framtida byggprojekt och i samband med försäkringsärenden. Om man någon gång i framtiden ska sälja huset så kommer man också ha behov av dessa dokument, då de visar att arbetet har utförts på ett fackmannamässigt sätt. De visar också att man använt hållbara material, och detta är nödvändigt för att man ska kunna tillgodoräkna takläggningen till husets värde.
Sist men inte minst så är det viktigt att man underhåller det nya taket väl. På så sätt kan man bidra till att det får en längre livslängd. Här kommer några bra tips på hur man underhåller plant tak: