En stor del av värmeförlusten från ett hus sker genom taket. Av den anledningen så är det alltid smart att isolera taket. Åtgärden gör bostaden mer energieffektiv, och man kommer därmed få en lägre elräkning efter arbetet är färdigt. Ingreppet resulterar också i ökad boendekvalitet och ett bättre och mer stabilt inomhusklimat, så fördelarna är inte enbart ekonomiska. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som driver upp priserna vid en takisolering, och vi går även in på hur man köper in material samt hur man kan finansiera projektet.
Priset för att isolera beror på flera olika faktorer. Det kommer exempelvis kosta mer att utföra en utvändig isolering än en invändig isolering. När man genomför en utvändig isolering av tak så måste man ta bort den befintliga takbeklädnaden innan man kan montera isoleringsmaterialet, och därefter måste man lägga taket på nytt. Enligt markndasplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att isolera tak på ca 1.200 kronor per m2. Det här priset inkluderar alla kostnader för själva arbetet och materialet. De vanligaste prisdrivarna är:
Innan man sätter igång med projektet är det viktigt att man får ordning på budgeten. Den bör vara grundligt planerad, och innehålla information om hur man finansierar projektet, vilket maxtak man har, samt hur man ska betala av eventuella lån man tagit efter projektet är avslutat. Olika finansieringsmetoder kommer diskuteras mer ingående längre ner i artikeln.
För att isoleringen ska bli installerad på ett korrekt och effektivt sätt måste man anlita skickliga hantverkare till sitt projekt. Om isoleringen inte läggs på rätt sätt så kan det bli väldigt dyrt längre fram. Man kan först och främst uppleva att inomhusklimatet blir sämre, men i förlängningen kan det leda till fuktskador, mögel och röta.
Tyvärr finns det väldigt många oseriösa aktörer i byggbranschen. För att hålla nere kostnaderna väljer vissa byggherrar att anlita svartarbetare. När man gör detta så har man en väldigt liten kunskap om arbetets kvalitet på förhand, och man har inte heller någon garanti att luta sig mot om det uppstår problem under projektets gång. Det är allmänt känt att risken för problem ökar när man anlitar svartarbetare, och det finns också en risk för att hantverkarna bara försvinner halvvägs in i projektet. För att man ska undvika detta bör man utföra en grundlig bakgrundskontroll innan man anlitar någon. Se till att hantverkarna du anlitar har god ekonomi, relevanta certifieringar på plats, samt att de har bra referenser från liknande projekt.
Allt fler väljer att lägga ut sina projekt på marknadsplatsen Byggstart.se när de vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare.
Det är viktigt att man planerar projektet utifrån vilken del av byggnaden som ska isoleras, vilken taktyp man har, samt när bostaden är byggd. Alla dessa faktorer har en inverkan på vilka arbetsuppgifter man måste utföra, och de påverkar också hur lång tid projektet kommer ta att slutföra.
När man ska genomföra isolering av tak så är det viktigt att man ändrar förhållandena för ventilationen och temperaturen. Luftspalten bidrar till att man har en ordentlig ventilering, och förebygger fuktskador såsom mögel och röta. Här nedan ser du exempel på vad man ska tänka på när man isolerar olika sorters tak:
Oavsett vilken typ av tak som man ska isolera så är det viktigt att man är väl förberedd innan man sätter igång projektet. Bor man i ett flerfamiljshus eller i en lägenhet så är det smart att man informerar grannarna på förhand.
Man bör också vara klar över att projektet kan påverka de dagliga rutinerna, så därför är det viktigt att man planerar sin vardag efter hur projektet kommer genomföras, samt att man är flexibel utifall att det uppstår oväntade händelser. Det är smart att man bildar en god relation till hantverkarna, att man har en jämn dialog med dem och att man är redo för buller och stök under projektets gång.
Det finns många olika typer av takisolering man kan använda när man ska ta sig an den här typen av projekt. Man kan inte säga att det finns ett material som är bättre än något annat, eftersom materialvalet måste anpassas efter byggnadens konstruktion, byggnadsåret, det önskade U-värdet (isoleringsförmåga), och huruvida man ska isolera invändigt eller utvändigt. Man skiljer ofta mellan dessa isoleringsmaterialen:
Det är ofta svårt för byggherrar att veta vilken typ av isolering som passar bäst till ens projekt. Det är inte heller så lätt att veta hur stora mängder man behöver köpa in, eller vilken byggvarukedja som erbjuder bäst priser och högst kvalitet.
Av den anledningen så rekommenderar vi att man låter hantverkarna stå för inköpen av allt material som behövs till projektet. På så vis är man inte ansvarig om materialet inte levereras i tid, eller om man råkar köpa in fel byggvaror. Om materialet skulle vara skadat eller slitet när man får det, så behöver man heller inte ansvar för att ersätta det. Om man köper in material som hantverkarna inte godkänner (t.ex. om det är material av dålig kvalitet eller material som är svårt att jobba med) så kan de neka att utföra arbetet, och de kan även neka att ge garanti för arbetet efter att det är slutfört.
Det finns många fördelar med att låta hantverkarna ta hand om inköpen:
Om man ändå vill köpa in material på egen hand så rekommenderar vi att man stämmer av detta med hantverkarna på förhand. På så sätt försäkrar man sig om att man köper in material som upprätthåller hög kvalitet, och att man köper in rätt volym.
Det är alltid viktigt att man har en finansieringsplan på plats innan man sätter igång med ett projekt. Det är viktigt att man på förhand vet hur mycket pengar man har att röra sig med, så att man kan planera ett projekt man vet man kommer ha råd att genomföra. Det rekommenderas också att man sätter ett maxtak som man inte överskrider. För ett projekt av den här storleken så finns det generellt fyra finansieringsmöjligheter att välja mellan:
Eget kapital: Om man har tillräckliga medel på sparkontot kan man använda dessa för att finansiera projektet. Då slipper man att betala av lån efter utfört projekt, och man behöver inte heller oroa sig över räntekostnaderna som kommer med lånet.
Byggnadskreditiv: Om takisoleringen ingår i ett större byggprojekt så kan du bli beviljad ett byggnadskreditiv från banken. När man tar den här typen av lån använder banken bostadens förväntade värde som säkerhet, och när projektet är avslutat brukar man lägga om lånet till en del av bolånet. Innan projektet är färdigt har byggnadskreditiv en högre ränta än bolånet, men efteråt så får det samma ränta som det befintliga bolånet.
Utökat bolån: En annan möjlighet är att utöka bolånet. Då får man samma ränta som man har i dagsläget. Man kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Man behöver bara skicka in en ansökan, och säkerställa att betalningskapaciteten är tillräckligt bra.
Konsumtionslån: Man kan också ta ett konsumtionslån för att finansiera projektet. Den här typen av lån har betydligt högre ränta än de andra låneformerna. Väljer man att finansiera projektet med ett konsumtionslån så är det otroligt viktigt att man har en tydlig betalningsplan så att man kan betala av lånet snabbt.
Det är väldigt viktigt att båda parter skriver under ett detaljerat kontrakt innan man sätter igång med projektet. På så sätt kan man försäkra sig om att man har något att luta sig tillbaka mot om det uppstår problem under projektet. Kontraktet fungerar som ett garantibevis för byggherren, och man ska alltid skriva ett kontrakt med entreprenören, oavsett hur stort eller litet projektet är. Om man anlitar seriösa och erfarna hantverkare så är kontraktet en självklarhet.
Kontraktet ska innehålla alla arbetsuppgifter som ska utföras, en betalningsplan, tidsfrister och priser. Det kan vara smart att också lägga till en tidsplan som bilaga till kontraktet. En tidsplan gör det enklare för dig som byggherre att följa med i projektets framdrift. Det kan också vara bra att ange hur man ska hantera situationer som förseningar eller upptäckter av fuktskador på det befintliga taket.
Om man vill göra vissa delar av projektet på egen hand så ska man också ange detta i kontraktet. Detta beror på att hantverkarna inte kan ge garanti på arbetsmoment som man själv utför. Det rekommenderas att man diskuterar saken med hantverkarna på förhand så att man kan försäkra sig om att den egna insatsen lönar sig.
Sist men inte minst så är det vanligt att man håller inne med 10 % av kontraktsbeloppet tills dess att hela projektet är genomfört. När projektet är slutfört och har godkänts av en extern besiktningsman så betalar man ut det resterande beloppet. Detta bör inkluderas i kontraktet.