Att renovera en hel lägenhet kan vara ett omfattande projekt, med många avgörande beslut som behöver fattas längs med vägen. I den här artikeln hittar du information och goda råd som gör din lägenhetsrenovering enklare och mer effektiv att genomföra.
Med så många möjligheter och val att förhålla sig till som vid en lägenhetsrenovering, är det viktigt att påbörja planeringsarbetet i god tid innan projektet. Om du ger dig själv lugn och ro till att förbereda dig väl, kommer detta att ge positiv effekt på flera av projektets faser. Man kan då detaljplanera sina materialval och inköp, så att man inte drabbas av eventuella leveranstider som ibland kan vara långa. Man kan även få till en bra projektbeskrivning, samt ägna kvalitativ tid till att hitta en kompetent entreprenör för uppdraget. Stressar man istället igenom planeringsfasen riskerar man att gå in i projektet oförberedd, med alla de risker som det kan innebära. Bra entreprenörer får man inte sällan ställa sig i kö för, så även ur den aspekten lönar det sig att starta upp planeringen minst tre månader innan beräknad projektstart.
Som en del av förberedelsearbetet bör man sätta upp en detaljerad budget. Budgeten bör innehålla poster för alla de utgifter som är kopplade till projektet. På så vis kan man få en samlad bild och försäkra sig om att man faktiskt kan finansiera hela projektet, från A till Ö. Utöver den här biten gör budgeten det enklare att följa upp kostnaderna under projektets gång. Det blir lättare att upptäcka eventuella avvikelser gentemot de ekonomiska ramar som man satt upp för projektet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det inte är någon ovanlighet att det uppstår oförutsedda händelser i samband med att man ska renovera lägenhet. Man kan hitta allt ifrån vattenläckor i samband med att man tar ner kaklet i badrummet, till fel på elanläggningen. Det lönar sig alltid att sätta av en buffert för den här typen av oväntade utgifter, redan från början. Gör du detta slipper du risken för att eventuella oplanerade kostnader gör det svårt för dig att färdigställa projektet, eller att du tvingas hitta nya finansieringsformer under arbetets gång.
Det är många faktorer som påverkar priset på en lägenhetsrenovering och det är därför svårt att sia om vad ett sådant här projekt kommer att kosta. Några av de mest inflytelserika parametrarna är bostadens nuvarande standard, om man ska göra en totalrenovering eller endast en lättare renovering av ytskikten, samt om man väljer att använda sig av standardlösningar eller mer exklusiva och skräddarsydda varianter. Även om det är svårt att estimera något exakt pris kan man ändå få en bild av förväntade kostnader genom att titta på genomsnittspriset för renoveringsprojekt. Enligt prisdata som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för att renovera lägenhet på omkring 12.000 kr per kvadratmeter. Vad man själv i slutänden kommer att betala för sitt eget specifika projekt är dock avhängigt både komplexitet och standard i projektet.
När man skaffat sig en överblick av den kostnad som man kan förvänta sig från sin lägenhetsrenovering blir finansieringen ett lämpligt nästa steg. Här finns det ett antal olika möjligheter. Om man har tillräckligt med eget kapital på bankkontot lönar det sig ofta att använda detta för att renovera lägenhet. Den här möjligheten finns emellertid inte alltid. Finns det behov av extern finansiering kan man till exempel välja mellan följande:
Även i det fall som man utökar sitt bolån fortsätter räntan att vara densamma. Du kan dock inte belåna bostaden till mer än 85 % av dess nuvarande värde. Med andra ord förutsätter den här finansieringsmetoden att lånet inte redan uppgår till denna nivå. Om det var ett tag sedan du köpte lägenheten kan den emellertid ha stigit i värdet, vilket i så fall gör att du eventuellt kan låna mer än vad du kanske tror. Det kan alltså vara lönt att få en ny värdering gjord av bostaden, för att fastställa hur mycket du eventuellt kan öka lånet med. I sammanhanget utvärderar banken även din betalningsförmåga avseende räntor samt amortering utifrån gällande amorteringskrav.
Byggnadslån, eller byggkredit som det också kallas, beviljas i samband med nybyggnation, ombyggnation eller renovering av en bostad. Precis som med ett bolån gäller lägenheten som säkerhet för byggnadslånet, men till skillnad från ett bolån baserar man byggnadslånet på bostadens förväntade framtida värde – efter att renoveringsarbetet är klart. Byggkrediten används för att betala räkningarna som är kopplade till din lägenhetsrenovering och pengarna kan således inte användas till något annat. Ett byggnadslån har normalt sett en högre ränta än bolånet, men när projektet är klart lägger man om lånet så att det blir en utökad del av bolånet. Detta är förutsatt att arbetet gjorts på ett sådant sätt att bostaden uppnått förväntat värde.
När man ska renovera lägenhet är det inte en rekommenderad finansieringsmetod, men konsumtionslån finns som ett sista alternativ. Detta är en typ av lån som vanligtvis kommer med en avsevärt högre ränta, och är en typ av lån som inte kräver någon säkerhet. Fördelen med konsumtionslån är att man får in pengarna på kontot relativt omgående. Det kan dock bli en dyrköpt lösning om man inte har möjlighet till att betala ner lånet inom en kortare tidsperiod.
Ju mer omfattande en lägenhetsrenovering är, desto viktigare blir det att få tag i kompetenta och erfarna hantverkare. Särskilt när det kommer till de fall som man gör större ingrepp på rördragningar och elanläggning kan det tillkomma betydande merkostnader i efterhand, om inte arbetet görs med tillräcklig kvalitet redan från början. Dessvärre förekommer det en hel del oseriösa aktörer i branschen. Därför är det viktigt att vara noggrann när man utvärderar de potentiella entreprenörerna under anbudsprocessen. Det finns en rad olika kriterier som man bör utvärdera i sammanhanget.
En bra utgångspunkt är att kontrollera entreprenörernas referenser. Detta kan man antingen göra genom att leta upp omdömen på nätet eller genom att be om kontaktuppgifter till referenser som man kan kontakta direkt. Genom att kontakta tidigare kunder kan man få en förstahandsinformation som är mer nyanserad och trovärdig, och få en god känsla för hur företaget är att samarbeta med.
Man bör även ta reda på om entreprenörerna har några certifieringar eller har auktoriserats på något sätt. Även då detta är något frivilligt så kan certifikat, yrkesbrev och liknande fungera som en sorts kvalitetsstämpel i de fall som det finns. Ett annat viktigt kriterium är att firman ska ha en god ekonomisk soliditet. Detta talar om hur entreprenören kan hantera ett eventuellt intäktstapp. Det bästa sättet att undersöka en entreprenörs ekonomi är genom att ta en kreditupplysning. På så vis minskar man risken för att den firma som man anlitat går i konkurs under arbetets gång, alternativt under garantiperioden som följer på projektet.
Bland bostadsägare som ska dra igång att renovera lägenhet är det allt fler som hittar sina entreprenörer via marknadsplatsen Byggstart.se. Detta är en tjänst som arbetar med att kvalitetssäkra hantverksfirmor för större bygg- och renoveringsprojekt. Via tjänsten får byggherrar kontakt med upp till 3 olika lämpliga entreprenörer.
Det kommer ständigt ut nya material och produkter på marknaden och det kan vara värt att göra en del undersökningar kring de alternativ som finns innan man lägger sina beställningar. Det dyker upp både helt nya lösningar, men också uppgraderade och moderniserade varianter på mer traditionella material. Till exempel är laminatgolv numera något helt annat än vad det var för några år sedan. Många kopplar ihop laminat med billiga plastgolv, men idag är det ett material av betydligt högre kvalitet.
Det är vanligast att man låter hantverkaren stå för materialinköpen. Inte bara för att göra processen enklare för byggherren, utan även för att hantverkaren har kompetensen och vanan som krävs för att beräkna adekvata mängder av materialen. Ett proffs kan också hitta bra alternativ i de fall som en vara visar sig vara slutsåld. Eftersom större entreprenörer och hantverksfirmor ofta köper in större mängder material, har de inte sällan möjlighet att köpa in material till bättre priser. Om hantverkaren står för inköpen är det också dennes ansvar att måtten stämmer samt att materialen levereras till avtalad tid.
Vanligtvis krävs vare sig bygglov eller bygganmälan för en invändig lägenhetsrenovering, men det finns en del undantag som man bör ha koll på. Detta gäller bland annat om man ska göra ändringar i bärande konstruktion, om en brandcell kommer att brytas, eller om projektet innebär en väsentlig ändring av användningen av ett utrymme. Ett exempel på detta är om man planerar att utöka lägenhetens boyta genom att bygga ihop den med ett vindsutrymme. Den här typen av ändring kräver att du kontaktar byggnadsnämnden i kommunen för bygglov eller bygganmälan. Vid enklare tilltag kan man hantera den här typen av ärenden på egen hand. När de planerade förändringarna är mer komplicerade, och det krävs beräkningar, ritningar och liknande, behöver man emellertid ta hjälp från en arkitekt, byggingenjör eller annan fackman som kan bistå i processen. På Boverkets hemsida kan du läsa mer om lovpliktiga och bygglovsbefriade byggarbeten. Här kan du alltså få en fingervisning om vad som gäller för ditt projekt, men då det förekommer lokala avvikelser på kommunnivå är det alltid att rekommendera att man kontaktar byggnadsnämnden i den egna kommunen. Bara genom att göra detta kan man få helt klart för sig vad som gäller för det aktuella projektet.
Det är viktigt att se till att man får nödvändig dokumentation skickad till sig efter projektavslut, vilket också bör specificeras i kontraktet. Detta med tanke på både en eventuell framtida försäljning av lägenheten och för att ha till hands om det skulle uppstå en försäkringssak. I det fall som projektet är lovpliktigt gäller särskilda regler för dokumentation, i annat fall fungerar kontraktet och fakturorna som en bra grund för slutdokumentationen.