Bland de husägare som vill byta ut direktverkande el mot ett mer miljövänligt uppvärmningsalternativ, väljer de flesta att installera vattenburen värme. Uppvärmning som baseras på vattenburen värme skapar ett bättre inomhusklimat och en mer stabil temperatur i bostaden. Dessutom är vattenburen värme en förnyelsebar energikälla, något som i regel är en lönsam investering. I den här artikeln kan du läsa om hur vattenburen värme fungerar, vilka priser du kan förvänta dig för installationen och vilka olika värmekällor det finns att välja mellan. Du får även tips om hur du hittar rätt hantverkare för installationsarbetet.
Vattenburen värme är uppvärmt vatten som transporteras runt i huset antingen via rör i golvet eller via element. Vattnet leds ut från en värmekälla och fördelas ut i huset. Därefter återgår vattnet till värmekällan för att värmas upp på nytt. Det går att använda alla typer av värmekällor för att värma upp vattnet. Det kan dock löna sig att välja miljövänliga lösningar som gör fastigheten mer energieffektiv och minskar uppvärmningskostnaderna. En annan fördel med vattenburen värme är att risken för läckage är liten trots att vattenrören ofta ligger i golvet. Anledningen är att systemet har ett lågt tryck och därav blir läckagen små om det skulle uppstå några.
Vattenburen värme är främst aktuellt vid nybyggen eller totalrenoveringar. Själva installationen behöver inte vara dyrare än en installering av direktverkande el, men det krävs vissa ändringar. I en del bostäder är förutsättningarna redan optimala för att installera vattenburen värme. Det kan till exempel vara möjligt att koppla på det nya systemet på det gamla utan att behöva göra någon anpassning. Förutsättningen är att bostaden redan har ett välfungerande radiatorsystem. Då går det att använda samma rör som källa för den vattenburna golvvärmen. Observera att golvet måste bytas ut oavsett om det går att använda det gamla rörsystemet eller det måste dras ett nytt.
En av de störst fördelarna med vattenburen värme är att det skapar ett bättre inomhusklimat. Elradiatorer kan bidra till att dammet i rummet bränns vilket gör att dammet sprids mer i inomhusluften. Värmefläktar har en tendens att ständigt bränna dammet och sprida det ut i rummet. Dessutom ger värmefläktarna en ojämn fördelning av värmen vilket i sin tur skapar stora temperaturvariationer. Det är ett problem som du slipper om du väljer vattenburen golvvärme samtidigt som den stabila uppvärmningstemperaturen gör att du inte behöver bekymra dig om risken för överhettning. Det går att sänka inomhustemperaturen med flera grader utan att det påverkar den upplevda temperaturen i bostaden. Värmesystemet är dessutom ljudlöst, kräver lite underhåll, och det är enkelt att reglera temperaturen i olika rum.
När du planerar ett projekt som omfattar en installation av tekniska lösningar lönar det sig alltid att anlita professionella hantverkare. Ett dåligt utfört arbete kan leda till rör- och vattenskador och skulle det uppstå läckage som en följd av de skadorna kan det resultera i omfattande skador på husets bärande konstruktion. Det är dock inget tryck i ett vattenburet värmesystem vilket gör att mindre fel inte behöver få ödesdigra konsekvenser. Är själva installationen bristfälligt utförd kan det däremot leda till skador som är både krävande och dyra att åtgärda. Av den anledningen är det en rekommendation att alltid låta professionella hantverkare utföra arbetet.
För en lekman kan det dock vara svårt att veta vad man ska överväga under anbudsprocessen. Det finns tyvärr många oseriösa aktörer i branschen och flera av dem tar sig gladeligen an arbeten som de inte har kompetens för att utföra på ett korrekt sätt. Därför är det viktigt att du gör en grundlig bakgrundskontroll på de aktuella aktörerna. De kriterier som du bland annat ska titta på är referenser, ekonomisk soliditet, certifieringar och försäkringar. För att vara helt säker på att du får kostnadsförslag från entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens, kan du göra som många andra byggherrar gör; använda dig av marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en plattform där bostadsägare kan komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer och ta emot förbehållslösa offerter.
För att säkerställa att du får ett konkurrenskraftigt pris måste du begära in anbud från flera aktörer. Då kan du jämföra såväl innehåll som totalpris i offerterna.
Det är många faktorer som påverkar priset när du ska installera vattenburen värme. Bland annat har uppvärmningsbehov, topografi, klimat och nuvarande standard en stor inverkan på slutsumman. Installationskostnaden för rör till vattenburen värme kostar ungefär lika mycket som det gör för elledningar till direktverkande el. Vattenburen värme kräver även att det finns en central värmekälla som värmer upp vattnet innan det leds ut i rören. Du kan dock själv välja vilken värmekälla som du kan använda.
Vilken värmekälla du väljer har i regel stor inverkan på totalkostnaden. Väljer du en luft-till-vatten-värmepump kan du räkna med en kostnad mellan 60.000 och 130.000 kronor. En luft-till-luft-värmepump är något dyrare och kostar från 120.000 kronor och uppåt. En biopanna kostar mellan 50.000 och 150.000 kronor. Ett annat alternativ är solfångare som kostar från 60.000 kronor och uppåt. Senare i artikeln kan du läsa mer om hur de olika värmekällorna fungerar och vilka statliga bidrag det finns att ansöka om för vissa värmekällor.
Utöver kostnaden för värmekällan måste du även räkna på kostnaden för installation av rör, montering av fördelare och trycktest. Här finns det stora prisskillnader beroende på projektets omfattning. Om du lägger vattenburen värme i ett betonggolv med klinker ovanpå i samband med en nybyggnation, behöver det inte kosta så mycket per kvadratmeter (i regel under 500 kronor per kvadratmeter). Lägger du istället vattenburen värme under ett parkettgolv och i samband med en renovering ser priset helt annorlunda ut. Då måste du först riva upp det befintliga parkettgolvet och bygga upp det nya golvet med isoleringsplattor med spår för vattenrören. Det krävs även en parkett som klarar av värmen utan att golvet slår sig. Ett räkneexempel för installation av vattenburen värme kan se ut enligt följande:
Priset variera alltså mycket beroende på vilken värmekälla och underlag du väljer samt vilka åtgärder som du kombinerar dem med. Eftersom vattenrören ska ner i golvet kan det vara smart att utföra arbetet vid en tidpunkt när det ändå hade varit dags att lägga ett nytt golv.
För att kunna planera ett realistisk projekt är det viktigt att kartlägga vilka budgetramar du har att röra dig inom. Det finns flera olika sätt för att finansiera en installation av vattenburen värme. Vilken lösning som är bäst beror på dina personliga och ekonomiska förutsättningar. Har du en tillräckligt stor buffert sparad kan det vara bra att använda den för att finansiera projektet. Då slipper du att ta hänsyn till räntekostnader och avbetalning. Om du vill använda externa medel för att helt eller delvis finansiera projektet har du flera alternativ.
En möjlighet är att höja bostadslånet. Du kan höja lånet upp till 85 procent av fastighetens värde. Det nya lånet får samma ränta som det befintliga eftersom man slår ihop de båda lånen. Har du en buffert kan du välja att finansiera projektet med en kombination av eget kapital och lån.
När det gäller omfattande renoveringsprojekt kan det vara aktuellt att ansöka om en byggnadskredit. Det innebär att banken skriver ett pantbrev på fastigheten. Vanligtvis krävs det även att du använder eget kapital innan du kan får tillgång till en byggnadskredit. I motsats till bostadslån baserar byggnadskrediten sig på fastighetens förväntade värde efter renoveringen. Det kräver en grundligt projektering och banken följer upp projektet noggrant. Normalt sett betalas lånesumman ut först när slutfakturan till entreprenören är betalad, allt för att banken ska veta att pengarna går till renovering och inget annat. Räntan på en byggnadskredit är något högre än för andra lånealternativ men i gengäld är det vanligt att lånet läggs om till ett vanligt bolån när renoveringen är slutförd.
När du planerar att byta till ett värmesystem som gör fastigheten mer miljövänlig kan du vara berättigad till rotavdrag. Du kan läsa mer om vilka villkor som gäller i artikeln här.
All vattenburen värme kräver en värmekälla som vattnet cirkulerar runt och igenom. Fram till 2010 var det möjligt att ansöka om installationsbidrag för bergvärme från staten. När den här artikeln skrivs är det bara solceller som berättigar till installationsbidrag och du kan läsa mer om vilka krav som ställs och vilka villkor som gäller för solcellsstödet på Energimyndighetens hemsida. Observera att det inte går att kombinera rotavdrag och solcellsstöd.
Vattenburen värme kräver att du installerar en värmekälla som reglerar värmen på vattnet som ska värma upp bostaden. Här nedanför har vi gjort en lista över de vanligaste alternativen.
En luft-till-luft-värmepump, i vardagligt tal kallad luftvärmepump, passar till de allra flesta bostäder. Luftvärmepumpen består av en utomhusdel och en inomhusdel och fungerar som så att pumpen tar värme från utomhusluften och dra in den i pumpens inomhusdel som sedan värmer upp luften i huset. En luftvärmepump är mest lämpad för områden med milda vintrar. De första luftvärmepumparna tillverkades för att användas för luftkonditionering i länder med ett varmt klimat, därför är det viktigt att du kontrollerar att den luftvärmepump som du väljer är anpassad efter vårt nordiska klimat.
En luft-till-vatten-värmepump utvinner den solenergi som lagras i utomhusluften och använder den för att producera vattenburen värme till din bostad. Luft-till-vatten-värmepumpen fungerar även om temperaturen utomhus sjunker ner mot 20 minusgrader. Värmekällan är en heltäckande lösning vilket innebär att den även förser hushållet med varmvatten till en låg kostnad. Lösningen är energieffektiv vilket innebär att du på sikt kan spara mycket pengar i form av sänkta uppvärmningskostnader.
En bergvärmepump är ett bekvämt, naturligt och miljövänligt sätt att värma upp bostaden på. Det kostar en del att installera en bergvärmepump men i gengäld gör de låga driftkostnaderna att investeringen snabbt betalar igen sig. Dessutom har du en bättre gardering mot höjningar av energipriser. Bergvärme är solvärme som lagras i fickor i berggrunden och som via ett eller två djupa borrhål pumpas upp till värmepumpar. Vätskan som cirkulerar i slangen håller en temperatur i ett spann mellan ett par minusgrader upp till ett par plusgrader. Värmepumparna ökar temperaturen på vätskan till 35-70 grader och det varma vattnet som pumparna har värmt upp används sedan för att värma upp huset och varmvattnet.
Solcellerna använder energin från solstrålarna till att värma upp vatten som transporteras genom anläggningen. Så fort anläggningen med solceller är installerad går den av sig själv och kräver minimalt med underhåll. Du kan ansöka om ett installationsbidrag för själva solcellsanläggningen, så kallat Solcellsstöd, från Energimyndigheten. För att veta exakt vilka summor som är aktuella för ditt projekt måste du kontakta Energimyndigheten.
En biopanna eldas med pellets, torv eller ved. Biopannan fördelar värmen runt om i hela bostaden. Upp till 80 procent av den värme som biopannan producerar går ut i bostaden medan de resterande 20 procenten värmer upp det rum där pannan är placerad. En biopanna är ett mer miljövänligt alternativ än en oljepanna men kräver i gengäld att det hela tiden finns tillräcklig tillgång på pellets, torv eller ved.
Det finns även andra alternativ som gör din fastighet mer energieffektiv och som även de kan vara värda att undersöka och utvärdera. Vinsten blir inte enbart att din bostad blir mer miljövänligt utan du minskar även utgifterna för uppvärmningen av fastigheten.