En vindsutbyggnad kan vara ett smart sätt att utöka boytan i ett hus. Detta gäller såväl för enfamiljshus som för lägenheter på översta våningen i flerbostadshus. Man kan även anlägga en helt ny bostadsenhet på en vind – genom att inreda vinden på villan, eller genom att bygga en ny lägenhet på vinden till ett lägenhetshus. Den typen av projekt blir emellertid ofta mer omfattande och kräver en hel del mer av en i form av organisation, finansiering och förberedelser. I den här artikeln har vi samlat allt du behöver veta inför att du ska bygga om din vind. Du kan bland annat läsa om genomsnittspriser, organisering och hur man hittar rätt entreprenör.
Både vindens befintliga skick och utformning, samt den standard som man väljer för sin vindsutbyggnad, är sådant som har stor påverkan på slutsumman för den här typen av projekt. Men det finns många olika faktorer som påverkar. Ytterligare en sak som inverkar på priset är om man ska bygga en separat bostadsenhet eller om man tänker införliva den inredda vinden i bostaden på våningen under. Av den anledningen är det svårt att ge någon exakt uppskattning av vad det kostar att bygga om vind. Man kan i varje fall få en aning om kostnadsbilden genom att titta på snittpriset för relaterade projekt. I enlighet med de prisuppgifter som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se kostar det i genomsnitt 16.000 kr per kvadratmeter att bygga ut vinden. Märk väl att i de fall som det är tal om att bygga en ny, separat lägenhet på vinden är kostnaden högre – omkring 25.000 kr per kvadratmeter. Snittpriserna innefattar alla utgifter som är kopplade till att realisera projektet, både material och arbete.
Priset hänger till mångt och mycket på det utgångsläge som man har – vilket är det som avgör vilka åtgärder som är nödvändiga i samband med ombyggnationen. Behöver taket höjas för att få tillräcklig takhöjd? Behöver man anlägga någon form av våtrum på vinden? Sådana här saker medför betydande merkostnader. Andra kostnadsdrivare är antalet nya fönster som behöver komma på plats, samt vilken typ av trappa som man vill installera. Det kostar också extra att bygga ut vind när det kommer till hus i flera våningar. Detta eftersom det då krävs byggställning. Den standard som man vill ha på sin inredning har också en effekt på prislappen som inte är obetydlig. Detta gäller inte minst när det kommer till sådant som golvbeläggning, kakel, belysning, med mera. Samma sak gäller för valet av entreprenör.
Att bygga ut vind är oftast ett relativt omfattande företag. Projektet kräver att man involverar hantverkare från flera olika fackområden. Som regel kan man behöva både snickare, elektriker, målare, takläggare och plåtslagare. Ska man även anlägga våtrum på vinden krävs det också rörmokare och plattsättare.
Det är vanligast att man organiserar den här typen av projekt som en huvudentreprenad. Detta innebär att det är en entreprenörsfirma som tar på sig ansvaret för allt utförande arbete, oavsett fack. Inte sällan talar vi då om en snickarfirma. Det här företaget utför en del av arbetet själv och hämtar sedan in förstärkning från underentreprenörer inom övriga fackområden. Huvudentreprenören ansvarar också för att koordinera arbetet mellan de olika yrkesgrupperna.
För att kunna försäkra sig om att man köper in entreprenaden för ett konkurrenskraftigt pris är det viktigt att man först genomgår en anbudsprocess, där man hämtar in offerter från flera olika entreprenörer. På så vis kan man jämföra anbuden sinsemellan. Det är emellertid viktigt att se till fler parametrar än bara totalsumman:
Det kan vara krävande att hitta rätt i den djungel av aktörer som finns på marknaden, särskilt när det kommer till större projekt som att bygga ut vind. Det är därför allt fler som väljer att hitta entreprenörer genom marknadsplatsen Byggstart.se. Här arbetar man med att koppla samman byggherrar med kvalitetssäkrade entreprenörer för bygg- och renoveringsprojekt.
Det är viktigt att man får gjort en genomförlig besiktning av vinden i sitt nuvarande skick innan man går igång med den detaljerade planeringen av projektet. Det är bara genom att få en fackkunnig person på platsbesök som man med säkerhet kan fastställa vilka möjligheter man har. Om vinden har ett lågt tak eller ett tak med kraftig vinkel kan det vara nödvändigt med en omfattande ombyggnation eller höjning av taket. I samband med besiktningen kartlägger man även vilka ingrepp som är nödvändiga för att göra om en kallvind till ett bostadsrum. Relevanta frågeställningar som man bör se till att få besvarade är hur många fönster som behövs, hur man kan konstruera trappan samt hur man bör gå tillväga med elinstallation och eventuella rördragningar. Den här genomgången utförs i regel av en arkitekt. Det lönar sig alltid att välja en arkitekt som arbetat med liknande projekt tidigare. På så vis kan man vara säker på att alla de lösningar som presenteras faktiskt är praktiskt möjliga att förverkliga. En erfaren arkitekt har också koll på de krav som gäller avseende takhöjd, dagsljusinsläpp, rymningsvägar och liknande. Arkitekten kan även bedöma vilken typ av arbete som eventuellt krävs på husets bärande konstruktion. Arkitekten har också en viktig roll i den eventuella processen med att söka bygglov. Lovplikt och andra regler täcks mer i detalj längre ned i artikeln.
En stor del av projektbudgeten utgörs av materialkostnader när man ska bygga ut vinden. De byggmaterial som krävs hänger dock på hur vinden är utformad idag, samt vad man avser göra med sin vind. I de fall som vinden i dagsläget är en kallvind behöver man se till att isolera ordentligt. Detta är av särskilt stor betydelse eftersom en kallvind fungerar isolerande i sig. I det fall som man bygger om kallvinden till bostadsrum förlorar man den funktionen. Alltså behöver man istället isolera väggar och tak. Man behöver också se till att ventilationen blir fortsatt god. Det är inte ovanligt att man behöver lägga om taket samtidigt som man bygger om vind. Detta innebär att man behöver lägga på ytterligare kostnader för ny takbeklädnad, takrännor och så vidare. Detta kan utgöra en betydande utgift i sammanhanget. Många gånger behöver man även köpa in fönster och trappa. Om man dessutom ska anlägga våtrum på vinden får man addera ytterligare till totalkostnaden, för köks- och/eller badrumsinredning.
När man ska bygga ut vind är det vanligast att man överlåter merparten av materialinköpen till entreprenören. Detta för med sig flera fördelar. För det första slipper man att lägga tid på att köpa in och hämta hem varorna själv. För det andra är entreprenören ofta bättre lämpad till att beräkna materialåtgång för de olika materialen, och de har bättre koll på de alternativa material som kan användas i det fall som förstahandsvalet skulle vara slutsålt. I tillägg till detta har proffsen oftast tillgång till fler och bättre rabatter än man har som privatperson. En entreprenör kan ha fasta rabattavtal med vissa leverantörer, eller få till lägre priser genom att köpa in större mängder med material till ett flertal projekt. I samband med att man överlåter ansvaret för materialinköpen till entreprenören blir det även denne som står som ansvarig vid eventuella materialrelaterade förseningar under projektets gång.
Ofta kan både elektriker och rörmokare ha krav avseende produktkvalitén. De kan neka att ge garantier om de tvingas använda material som de inte kan gå i god för själva. Av den anledningen är det alltid bra att höra sig för med hantverkarna på förhand när det kommer till materialinköp.
Det är ofta stora summor involverade när man ska bygga om vinden. Just därför bör man utreda finansieringen av projektet redan i ett tidigt skede. Det är först när man fått en god översikt av de ekonomiska möjligheterna och begränsningarna som man kan ta fram en realistisk projektbeskrivning. Det finns flera sätt att finansiera en vindsutbyggnad på:
När du bygger ut vind för att utöka ytan hos din befintliga bostad kan du vara berättigad till rotavdrag för delar av arbetskostnaderna. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
Det finns en rad olika regler att förhålla sig till när man ska bygga om vind. Det finns en hel rad relaterade ingrepp som kan gör projektet lovpliktigt, eller som i varje fall gör att man behöver anmäla ändring till kommunen:
Även när det kommer till byggtekniska krav finns det en hel rad med potentiell påverkan på din vindsutbyggnad. Vad gäller takhöjden ser reglerna lite olika ut beroende på om man bor i ett enfamiljshus eller i ett lägenhetshus. Generellt sett ska takhöjden i bostäder vara minst 2,40 meter. I enfamiljshus får emellertid takhöjden på vinden vara 2,30 meter. I begränsade delar får dock takhöjden gå ner mot 1,90 meter under snedtak. Om man ändå behöver höja taket är det många som väljer att bygga ut sin vind så att takhöjden blir runt 2,40 meter. Detta eftersom det är den här höjden som anses ge en bra boendekvalitet.
Det finns även krav kring dagsljusinsläpp som specificerar minsta fönsteryta i relation till golvyta i ett bostadsrum. Ytterligare krav på fönstren ställs om något av dem ska utgöra utrymningsväg vid brand. Minimikravet är då att detta fönster ska ha dimensioner som svarar mot att summan av bredden och höjden ska uppgå till minst 150 cm. Höjden behöver uppgå till minst 60 cm och bredden till minst 50 cm. I tillägg till detta behöver man utrusta utrymningsvägen med brandstege i det fall som utrymningsvägen är placerad mer än 5 meter över marknivå. Ytterligare byggtekniska krav ställs i det fall som vinden ska utgöra en separat lägenhet, och därmed också en separat brandcell. Det ställs även separata och detaljerade krav på elanläggning och rördragningar.