OBS: ROT-avdraget ökas från 30% till 50% från 12 Maj 2025 - 31 Dec 2025. Lägg in förfrågan i dag:
Starta här
Mer info

ROT-avdraget ökas från 30% till 50% från 12 Maj 2025 - 31 Dec 2025

Vad betyder detta för mitt projekt?

På projekt upptill kr. 300.000 kan du nu spara upptill 40% med det nya ROT-avdraget. Det gäller typiskt renovering av: badrum, tak, fasader & invändiga renoveringar av villor och lägenheter.

För dig med ett större bygg-/renoveringsprojekt

Nu är det stor efterfrågan av bygg-/renoveringstjänster och byggföretagen kommer fylla upp sin kalender snabbt i 2025. Större projekt som tillbyggnader, totalrenoveringar och nybyggnation av hus kräver mer tid och planering. För att säkerställa att ni får påbörjat projektet i 2025, så lägg in förfrågan idag!

Vitt trähus med svart tak i traditionell nordisk stil, omgiven av grönskande buskar och blå himmel med några moln.

Lägg in din förfrågan för att hinna genomföra projektet i 2025. Byggföretagen fyller upp sin kalender fortlöpande.

Starta här
hemsmart
MagasinOm oss
Sök

Funkishus: Kostnad, Priskalkylator och Budget

 

Funkishus
Kalkylator
Hantverkare
Lönsamhet
Materialinköpet
Anbud
Jamför priser

Funkishus har blivit ett allt mer vanligt inslag på den svenska bostadsmarknaden. I den här artikeln tar vi en titt på hur mycket det kostar att bygga ett funkishus. Du kan även läsa om vilka faktorer som påverkar priser och vad som ingår i anbuden från entreprenören och arkitekten.

Få 3 offerter på ditt byggprojekt

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här
Kalkylator

Kalkylator och kostnadsdrivare

Att bygga ett funkishus är ett omfattande projekt och det är många faktorer som påverkar totalkostnaden. För att få en indikation på hur mycket ditt projekt kan komma att kosta, kan du använda kalkylatorn lite längre ner. Priskalkylatorn är baserad på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se och utgår från variablerna antal kvadratmeter kontra komplexitet/standard. Tänk på att avsikten med prisberäknaren bara är att du ska få en uppfattning om var på prisskalan ditt projekt kommer att hamna. Vill du ha en exakt prisuppgift måste du få arbetet bedömt av en entreprenör. 

Komplexitet

Komplexiteten beskriver svårighetsgraden på det arbete som hantverkarna ska utföra. Det är en variabel som du som byggherre har liten möjlighet att påverka, eftersom det i stor utsträckning handlar om givna förutsättningar. Faktorer som påverkar komplexiteten är bland annat: 

  • Markförhållanden: Projektet blir dyrare om det finns lera, sand eller berggrund i marken på det område där du vill bygga. En geoteknisk undersökning kan underlätta beslutet om var på tomten det är bäst att placera huset.
  • Konstruktion: Valet av byggmetod inverkar självklart på totalkostnaden för husbygget. Betong är, i jämförelse med murblock och trä, i regel dyrare att bygga husets bärande konstruktion i. Mursten och betong kräver dock mindre underhåll och kan vara mer värmeeffektivt. 
  • Tillgänglighet och terräng: Priset beror även på hur lätt eller svårt det är för hantverkarna att komma fram på tomten. Är det begränsad tillgänglighet på byggplatsen kan det göra att kostnaderna stiger. Utöver det kommer även markförhållandena på tomten att påverka priset. Finns det till exempel mycket ytlig berggrund kan det bli nödvändigt att spränga, ett arbete som medför extra utgifter.
  • Planlösning: Vilka typer av rum som du vill ha i huset och var de är placerade i förhållande till varandra kommer även det att påverka priset för projektet. Badrum, kök och andra våtrum är de rum som kostar mest att bygga. Hur många våtrum du vill ha kan därför ha en betydande inverkan på totalkostnaden för husbygget. 
  • Projektering/arkitektritningar: Det är ett måste att anlita en arkitekt när du ska bygga ett funkishus. Arkitektens arbete omfattar bland annat projektering och ritningar av huset, tjänster som ökar kostnaderna för husbygget.

Standard

Standarden på huset avgörs av de material och produkter som du väljer. Därför är standard en variabel som du som byggherre i stor utsträckning kan påverka. Här nedanför hittar du en översikt över några av de produkter och material som byggherren själv måste välja och som påverkar husets standard: 

Köket: Ett litet och billigt kök kan kosta cirka 50.000 kronor. Vill du ha en platsbyggd lösning kan priset komma upp i 500.000 kronor eller mer.

Badrum: Priset för ett badrum beror på vilken inredning och möbler du väljer samt vilka lösningar du vill ha för dusch, badkar, belysning och teknik.

Garderob: En billig garderob kostar ett par tusenlappar. Vill du ha en platsbyggd lösning kan den kosta flera hundra tusen beroende på design och standard.

Fönster: Priset för ett fönster ligger i normalt sett mellan 2.000 och 20.000 kronor. Funkishus har i regel större fönster än andra hustyper, något som kan göra att projektet blir dyrare.

Trappa: Bygger du ett hus med mer än ett våningsplan måste du även räkna med kostnaderna för att köpa in och montera en eller flera trappor. Det kan kosta allt från 10.000 till flera hundra tusen kronor.

Valet av standard är alltså en möjlighet för byggherren att i hög grad kunna påverka priset. Du kan välja att använda relativt billiga standardlösningar och produkter eller satsa på dyra och specialanpassade lösningar.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.
Hantverkare

Hitta hantverkare och välj entreprenadform

För ett så omfattande projekt som att bygga ett funkishus är det av yttersta vikt att anlita professionella och kompetenta fackkunniga. Det gäller såväl arkitekt och eventuell konstruktör som entreprenör eller hantverksfirmor. 

Innan du anlitar en entreprenör måste du engagera en arkitekt som kan göra de nödvändiga ritningarna, projektering och ansöka om bygglov för din räkning. Därefter påbörjar du processen med att begära in offerter. Det är en rekommendation att du begär in anbud från tre konkurrerande aktörer, eftersom du då kan jämföra kostnadsförslagen och välja det företag vars tjänster håller ett konkurrenskraftigt pris. 

Du kan begära in anbuden samtidigt som du ansöker om förhandsbesked eller bygglov från kommunen. Vid den här tidpunkten har du i regel tillgång till alla de dokument som krävs för att entreprenören ska kunna utarbeta ett rättvisande kostnadsförslag. När du har fått in samtliga offerter är det viktigt att du jämför dem med varandra och inte bara tittar på totalsumman utan även vad som ingår i respektive offert. Vill du vara säker på att du får in anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer kan du lägga in ditt projekt på Byggstart.se. 

När du ska organisera byggarbetet kan du välja mellan totalentreprenad och delad entreprenad. En totalentreprenad går ut på att överlåta allt ansvar för utförandet av projektet till ett företag. Då har du bara en aktör och en kontaktperson att förhålla dig till under arbetets gång, något som gör kommunikationsbiten betydligt enklare. Du besparar dig även en massa energi och tid genom att låta en entreprenör ta totalentreprenaden eftersom det då är huvudentreprenören som har ansvaret för att kontraktera alla hantverkare och koordinera arbetet mellan de olika fackområdena.

Om du däremot väljer en delad entreprenad måste du själv anlita varje hantverkare som är nödvändig för att huset ska kunna uppföras. Det innebär också att du är ansvarig för att koordinera arbetet och se till att alla inblandade är på plats vid rätt tidpunkt och utför de arbeten som de ska. De flesta som bygger ett funkishus väljer att organisera arbetet som en totalentreprenad.

Få 3 offerter på ditt byggprojekt

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Hitta hantverkare till arbetet

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här
Lönsamhet

Lönar det sig?

Priset för ett funkishus ligger på samma nivå som andra arkitektionsiska stilar. En fördel med funkishus är att det i regel är mycket raka linjer och stora ytor, något som gör att priset blir lägre än för hus med mycket detaljer på fasaden och vinklar i konstruktionen.

Många funkishus har specialdesignade fönster som kan göra att priset blir lite högre. Behovet av specialanpassade fönster är normalt sett inte något som byggherren har möjlighet att påverka.

Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.
Materialinköpet

Överlåt materialinköpet till entreprenören

Det är en rekommendation att överlåta inköpet av material och produkter till den entreprenör som står som ansvarig för att utföra arbetet. Hantverkare har ofta fasta materialleverantörer och har i och med det förhandlat till sig bra priser på byggmaterial och andra produkter. Entreprenören har även en gedigen erfarenhet när det kommer till att mäta upp och beräkna de olika mängder av material som behövs, ett arbete som kan vara svårt för en lekman att göra. Risken är att du beställer fel material och för stora eller små mängder om du gör inköpen på egen hand. 

Väljer du att stå för inköpet själv är följande viktigt:

  • Du är ensam ansvarig för att mäta upp och beräkna materialmängderna. Det är bra att köpa in lite mer material än vad du behöver för att vara på den säkra sidan och undvika att materialet tar slut under projektets gång. 
  • Köp in material av hög kvalitet eftersom entreprenören kan neka till att använda materialet om det inte håller en viss standard.
  • Du har hela ansvaret om materialet levereras för sent eller om det kommer fel produkter. Är materialet skadat, fellevererat eller utsålt är det du som byggherre som har ansvar för att ordna fram ersättningsprodukter. 

Vill du köpa in materialet själv är det smart att begränsa inköpet till ytskiktsmaterial som exempelvis golv, kakel, badrums- och köksinredning. Som byggherre kan du i regel spara lite pengar genom att jämföra produktpriserna från flera byggvaruhus eller andra detaljister. Du ska leta efter kampanjer, utförsäljningar eller undersöka möjligheterna att få rabatt om du köper in allt material på en gång. Ett annat alternativ är att du väljer ut materialet själv och därefter överlåter du inköpet till entreprenören.

Hitta hantverkare till arbetet

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här
Anbud

Vad är inräknat i anbudet från entreprenören? 

Vad som ingår i kostnadsförslaget från entreprenören kan variera en hel del. Några entreprenörer räknar in allt arbete och allt material som behövs för att färdigställa ett inflyttningsklart hus medan andra bara räknar in delar av arbetet. De vanligaste punkterna som du ska se till att de ingår i anbudet är:

  • Markarbete
  • Utsättning av tomt och projektering av markarbete
  • Byggel
  • Inkoppling på det kommunala el-, vatten- och avloppsnätet
  • Gjutning av grund och andra fundament
  • Projektering av timmer-, betong-, el- och VVS-arbete
  • Själva köket
  • Badrumsmöbler, armaturer, dusch, badkar, kakel, speglar etc.
  • Klinker och parkett
  • Slutbesiktning
Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här.
Jamför priser

Hur jämför du olika priser?

Det är viktigt att jämföra priser, både när du ska anlita hantverkare och köpa in material. 

För att kunna jämföra de olika aktörerna i anbudsprocessen är det viktigt att begära in anbud från flera konkurrerande företag. Du bör hämta in tre anbud och jämföra dem mot varandra på ett strukturerat sätt. Titta på vad som ingår, vilka förbehåll entreprenören har och hur eventuella oförutsedda utgifter hanteras. Det är även viktigt att ta reda på om priserna som anges är fasta priser, uppskattade priser eller förbehållslösa prisberäkningar. Är det det sistnämnda står det entreprenören fritt att ändra priset vid en senare tidpunkt. Är priset angett som ett uppskattat pris kan det enligt lagstiftningen varierar med maximalt 15 procent. Om du är osäker på vilket prissättningsalternativ som du har fått i anbudet är det värt att dubbelkontrollera det med entreprenören.

Få 3 offerter på ditt byggprojekt

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst

Börja här

Läs detta efteråt

Isolera källare
Enplanshus
Byta fasad
Nyckelfärdigt hus
Nytt tak
Inreda källare
Bygga ut källare

Få 3 offerter på ditt byggprojekt

Bygga hus? Få 3 offerter

Det tar bara någon minut och är helt förbehållslöst
Börja här
hemsmart

Gör smarta val i hemmet

MagasinOm ossKontakt
© Hemsmart