I samband med en renovering dyker det i regel upp många frågor som är knutna till olika kostnader. Hur mycket kommer renoveringen att kosta? Är det en lönsam investering? Vad ingår i anbudet från entreprenören? I den här artikeln får du svar på både de här frågorna och andra som handlar om priser för renovering. Du kan även räkna ut ungefär hur mycket ditt renoveringsprojekt kommer att kosta med hjälp av kalkylatorn lite längre ner i artikeln.
Med hjälp av priskalkylatorn nedanför kan du få en indikation på hur mycket ditt renoveringsprojekt kommer att kosta. Kalkylatorn är baserad på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se. Observera att priset som du får bara är en uppskattning och att det är först när en hantverkare har gjort en bedömning av arbetet som du kan få en exakt prissumma.
Priset beror i hög grad på vilken renovering som du vill göra. Det är vanligt att skilja mellan in- och utvändig renovering samt ytskikts- och totalrenovering. En ytskiktsrenovering är ett betydligt billigare och enklare projekt än en totalrenovering. Vid en ytskiktsrenovering är det vanligt att måla om väggar, tapetsera om, slipa golv eller byta badrumsinredning. En totalrenovering är betydligt dyrare och mer komplex. Det innebär i regel mer tekniskt arbete, till exempel renovering av badrum, ändringar i husets bärande struktur och installation av nya vatten- och avloppsrör.
Projektets komplexitet har stor inverkan på priset när du ska renovera. Komplexiteten sätter tonen för hur krävande och omfattande hantverkarnas arbete kommer att bli. Det är dessutom en variabel som du som byggherre har liten eller ingen möjlighet att påverka. Här nedanför finns en översikt över arbeten som påverkar hur komplex renoveringen blir:
Standard är en variabel som du som byggherre har stor möjlighet att påverka. Såväl material som övriga produkter finns i en rad olika prisklasser och det upp till var och en att välja kvalitet, material och pris.
En annan viktig faktor som påverkar priset är val av entreprenör. Det kan dock vara svårt att veta vilken aktör som är bäst lämpad för att genomföra projektet. Här nedanför hittar du en översikt över de krav som du bör ta hänsyn till när du väger de olika företagen som du överväger att anlita mot varandra.
Det är viktigt att entreprenören:
I anbudsprocessen är det viktigt att begära in offerter från flera entreprenörer. På så sätt kan du jämföra de olika kostnadsförslagen och komma fram till vilka aktörer som erbjuder konkurrenskraftiga priser. Se till att jämföra innehållet i offerterna och inte bara totalsumman. I vissa fall kan prisskillnader bero på att entreprenörerna har inkluderat olika typer och omfattning av arbetet i offerterna. Allt fler byggherrar väljer att komma i kontakt med kvalificerade hantverkare genom att lägga upp sitt projekt på marknadsplatsen Byggstart. Här kan husägare registrera sitt projekt gratis och sedan ta emot förbehållslösa kostnadsförslag från kvalitetskontrollerade entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens.
Utöver att välja ut en lämplig entreprenör måste du även bestämma dig för hur du ska organisera projektet. Här har du i huvudsak två alternativ att välja mellan: totalentreprenad och delad entreprenad. Väljer du totalentreprenad skriver du bara kontrakt med en entreprenör. Det företaget står då som ansvarigt för all koordinering och genomförande av arbetet. Totalentreprenören är vanligtvis en snickarfirma som utför en del av arbetet själv och tar in underentreprenörer för de övriga områdena. Väljer du en delad entreprenad kontrakterar du själv de olika hantverkarna för respektive arbetsområde. Det innebär även att du som byggherre har ansvaret för att koordinera arbetet mellan de olika fackområdena. I samband med en renovering väljer de flesta byggherrar att organisera projektet som en totalentreprenad.
När det kommer till frågan om det lönar sig eller inte att renovera huset, måste du skilja mellan värdeökning på bostaden och ökad trivsel för familjen. En investering i en större renovering kommer självklart att öka boendekomforten och göra vardagen bättre, men det kommer inte nödvändigtvis att öka värdet på bostaden med samma summa som renoveringen kostar. Här är det flera faktorer som spelar in, till exempel i vilken grad du klarar att hålla nere kostnaderna, vilken inredningsstil som du väljer och var i landet du bor. Om du har ett hus i ett stadsnära område, med högre bostadspriser, men är prismedveten i alla val och väljer en inredningsstil som tilltalar en bred grupp av potentiella köpare, är chansen stor att renoveringen kommer att löna sig även ekonomiskt.
Något av det första som du bör göra när du ska genomföra en renovering är att kartlägga de de ekonomiska ramarna för projektet. Genom att ta reda på hur mycket pengar du har att röra dig med kan du planera ett projekt som du klarar av att finansiera. Erfarenheten visar dessutom att byggherrar som har kontroll på budget och utgifter i slutänden betalar mindre än de som låter bli att göra tidigare nämnda förberedelser.
Ett sätt att hålla nere utgifterna på är att välja billigare produkter. Det är emellertid viktigt att hitta en bra balans mellan pris och kvalitet. Väljer du att köpa in varorna själv, kan du hålla nere kostnaderna genom att:
Det är dock en rekommendation att överlåta så mycket som möjligt av inköpen till entreprenören. Anledningen till det är att entreprenören har fasta underleverantörer och får bra rabatter på olika produkter. Därför lönar det sig ofta att informera entreprenören om vilka material och produkter som du vill använda innan du överlåter inköpen till den ansvarige entreprenören.
Tänk på att du kan ha rätt till rotavdrag när du ska renovera hus. Du kan läsa mer om det i artikeln [här].
Om du väljer att organisera projektet som en totalentreprenad kan du som byggherre utgå från att följande är inkluderat i anbudet från entreprenören:
Ytskiktsmaterial är inte alltid medräknat i offerterna från entreprenörerna. Det gäller bland annat golv, kakel, kamin, möbler och andra produkter som har stor betydelse för bostadens utseende.
Det är viktigt att du och entreprenören går igenom kontraktet innan ni skriver på det. Om alla punkter som vi har tagit upp i listan ovan är med så har ni all nödvändig information. Ett välskrivet kontrakt kommer även att göra det enklare att hantera eventuella missförstånd eller meningsskiljaktigheter om några sådana skulle uppstå under tiden som renoveringen pågår. Är du osäker på hur ett kontrakt ska utformas kan du rådgöra med extern konsult.
När du ska begära in anbud från entreprenörerna är det en rekommendation att kontakta flera konkurrerande aktörer. Då har du som byggherre möjlighet att jämföra de olika offerterna. Här nedanför hittar du en översikt över de faktorer som du bör ta med i beräkningen när du ska jämföra de aktuella aktörerna:
Det är viktigt att sätta av ordentligt med tid för att jämföra de olika entreprenörerna. Renovering av ett hus är i regel en tidskrävande process och av den anledningen är det viktigt att anlita en pålitlig och kompetent entreprenör.