Elementhus kan vara en tidsbesparande och ekonomisk lösning när man ska bygga en ny bostad. I den här artikeln har vi samlat nyttig information till alla som vill bygga ett hus med moduler. Vi går bland annat närmare in på vilka kostnader man kan förvänta sig, hur man hittar rätt entreprenör för jobbet, samt hur lång tid man bör avsätta till de olika stegen i bygget. Du kan också läsa om hur bygglovsprocessen ser ut och vilka alternativ det finns för att finansiera bygget av ett elementhus.
Det finns många olika faktorer som påverkar priset för ett elementhus. Av den anledningen är det svårt att ange ett exakt pris innan en arkitekt har utfört projekteringen. Först då kan börja ta emot realistiska kostnadsförslag från en entreprenör. Det man däremot kan göra för att få ett intryck av var priset ligger är att kolla på genomsnittskostnaden för den här typen av projekt. Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart så kostar det i genomsnitt 28.000 kr per m2 när man ska bygga prefab. Planerar man på att bygga flera olika enheter så kommer priset per m2 sjunka eftersom det finns en del skalfördelar med att bygga med element.
Det är också viktigt att ha i åtanke att inte alla bostäder kan byggas som elementhus. Detta beror bland annat på husets utformning. Elementhus ställer dessutom striktare krav på tomtens terräng och förutsättningar.
Om man ska bygga ett arkitektritat hus med moduler så får man räkna med utgifterna till arkitekten i kostnadsberäkningen. Arkitektens arbete innefattar bland annat att ta fram ritningar för huset och att ansöka om bygglov hos kommunen.
Andra viktiga prisdrivare är:
Innan man börjar anlita hantverkare så är det viktigt att man ställer upp en budget. Denna bör bland annat innehålla budgetramarna för projektet, alltså vilket maxbelopp man är villig att investera i bygget. Man bör också planera för hur man ska finansiera bygget av elementhuset. Du kan läsa mer om vilka finansieringsalternativ som finns till hands längre ner i artikeln.
För ett så här omfattande byggprojekt så är det helt avgörande att man anlitar pålitliga hantverkare med relevant erfarenhet och kompetens. Det kan dock vara svårt att analysera de olika aktörernas kompetens. Här nedan hittar du en översikt över vad du bör undersöka när du jämför de aktuella entreprenörerna:
När man ska organisera ett byggprojekt så skiljer man vanligtvis mellan totalentreprenad, generalentreprenad och delad entreprenad. Delad entreprenad innebär att byggherren skriver kontrakt med entreprenörer inom alla olika yrkesgrupper som krävs i projektet. Man står då också själv som ansvarig för att koordinera arbetet. Detta förutsätter att man har den tid och kompetens som krävs för att framdriften ska bli jämn och effektiv. Fördelen med den här formen är att man kan välja vilka entreprenörer man vill ta in i projektet.
Om man däremot väljer totalentreprenad så anlitar man bara en entreprenör som sedan står som ansvarig för både projektering och utförande. En generalentreprenad innebär att en firma har hand om allt utförande, medan arkitekten och annan projektering tecknas via separata kontrakt. När det kommer till att bygga elementhus så är det oftast smartast att anlita en entreprenör som tillverkar sina egna moduler. Dessa entreprenörer har oftast funnits på marknaden länge och de har investerat i att bygga en fabrik som tillverkar modulerna. Det finns flera mellanstora entreprenörer i Sverige som också tillhandahåller modultillverkning. Dessa kan med fördel ta på sig byggen av nya bostäder som total- eller generalentreprenad. Var uppmärksam på att en del elementtillverkare har sitt fokus på större projekt med flera olika enheter, eftersom det är dessa projekt som är mest lönsamma. Ett annat alternativ är att importera element från utlandet. Då ska man dock vara extra uppmärksam på att kvaliteten håller, och det rekommenderas inte att man letar upp firmor på egen hand. Här bör man bara gå på referenser från etablerade aktörer i byggbranschen.
Det kan vara krävande att hitta rätt entreprenör till ens projekt. För att göra det enklare för sig väljer allt fler att använda marknadsplatsen Byggstart. Byggstart är en plattform där byggherrar kan komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens. Du kan [klicka här] för att lägga ut ditt projekt och börja ta emot förpliktelselösa anbud från flera lämpliga aktörer.
Att bygga elementhus innebär att husets stomme och skal förproduceras på en fabrik. Dessa delarna fraktas därefter vidare till byggplatsen, där de då monteras ihop. Den här processen tar betydligt mindre tid att genomföra än att bygga ett hus från grunden på plats. Detta har gjort att elementhus blir en allt vanligare lösning, särskilt för projekt med flera enheter eftersom de ekonomiska fördelarna blir större ju fler hus man bygger på en och samma gång. Det är också många professionella fastighetsutvecklare som föredrar att bygga med element eftersom detta förkortar byggprocessen markant.
Här nedan hittar du en översikt över de steg som vanligtvis ingår i en sån här process:
Den stora tidsbesparingen ligger alltså i tillverkningen av elementen på fabrik, och monteringen av dessa på byggarbetsplatsen (jämfört med platsbyggda hus). Men kom ihåg att det ibland kan ta lång tid att projektera elementen, så att de blir redo för produktion.
När det kommer till det invändiga arbetet så rekommenderas det att man låter entreprenören stå för inköp av det mesta av materialet. Undantagen kan vara kök, badrumsinredning och garderober. Vissa byggherrar köper också in parkett och kakel på egen hand. Följande argument används oftast för varför man ska låta entreprenören sköta inköpen:
Att låta entreprenören stå för inköpen kommer spara tid, pengar och energi för dig som byggherre. Det är också möjligt att man väljer ut vissa av materialen på egen hand, och därefter låter entreprenören ta ansvar för att köpa in varorna. Det viktigaste är att bägge parter har en gemensam förståelse för hur inköpen ska organiseras.
Innan man börjar anlita hantverkare så är det viktigt att man har en översikt över hur man ska finansiera projektet. Detta innebär både att man kartlägger vilka medel man har till hands, och att man väljer hur man ska finansiera bygget.
När man ska bygga ett nytt hus så är det vanligast att man använder en kombination av eget kapital och byggnadslån. Ett byggnadslån innebär vanligtvis att banken tar tomten som säkerhet. Man använder i regel eget kapital först, innan man börjar ta av byggkrediten. Räntan är vanligtvis lite högre än för ett bolån, men när projetket är färdigställt så lägger man i regel om byggnadslånet till ett vanligt bolån. Banken följer oftast upp projektet med en egen besiktningsman som kontrollerar projektets framdrift.
När man ska bygga ett elementhus så finns det vissa förhållningsregler som man bör nyttja för att säkerställa att projektet blir lyckat. Här nedan hittar du förslag på grepp du kan ta till före, under och efter projektet: