Ett skiffertak är något som många köpare på dagens bostadsmarknad värderar högt. Visst beror det till viss del på skifferns långa hållbarhet och slittålighet, men främst är det nog den estetiska biten som väger tyngst. Ett skiffertak kan faktiskt hålla i över 100 år, och beroende på skifferplattornas utformning passar det till både traditionell och modern arkitektur. I den här artikeln ger vi 10 goda råd till dig som överväger att lägga om taket med skiffer.
Ett skiffertak väger mellan 50 kg och 150 kg per kvadratmeter. För att ha något att jämföra med kan nämnas att betongpannor endast väger omkring 40 kg per kvadratmeter – detta trots att betongpannor är att kategorisera som en tung typ av takbeklädnad. Den höga belastningen från skifferplattorna kräver en takkonstruktion med en mycket god bärkraft för att inte huset ska få skador. Av den anledningen är det ett bra första steg att kontrollera takets bärighet innan man planerar vidare på sitt takprojekt. I det fall som taket visar sig för svagt i konstruktionen behöver det förstärkas. En förstärkning av takkonstruktionen kommer medföra en betydande kostnadsökning och kommer också göra att projektet tar betydligt längre tid att få på plats.
I Sverige bryts skiffer på ett antal ställen, och vårt grannland, Norge, är också stort när det kommer till skifferutvinning. Skiffern varierar både när det kommer till kvalitet, textur och finish. Det här är några av de vanligast förekommande skiffertyperna:
Utöver det varierande utseendet hos själva stenen kommer skifferplattorna vanligtvis även i fyra olika format, som lappskiffer, rektangulära plattor, fyrkantsskiffer och som oregelbundna plattor.
Skiffertak innebär en långsiktig investering för de flesta husägare som väljer att lägga det. Om du vill ha en naturlig takbeklädnad som kommer kunna leva betydligt längre än övriga material i byggnaden, då är skiffer det rätta valet. Skiffertak har en mycket lång livslängd, isolerar väl och är väderbeständiga.
Även om själva skifferplattorna kan hålla i över 100 år är det dock andra delar av taket som behöver bytas ut oftare. Underlagstaket är desto mer utsatt för tidens tand och har en kortare hållbarhet (omkring 50 år). Skiffertaket bidrar till att skydda underlagstaket, men underlagstaket kommer emellertid ändå att slitas ut, särskilt i samband med tuffa väderförhållanden. Trots behovet av att byta ut underlagstaket så kan man dock återanvända skifferplattorna. Någon platta kan behöva bytas ut, men med ett normalt underhåll och en varsam hand när det tas ner, kan merparten av skifferplattorna användas om igen.
Innan man bestämmer sig för att lägga ett nytt skiffertak bör man bringa klarhet i om projektet är värt investeringen. Även om ett skiffertak ligger i det övre prisskiktet kostnadsmässigt så kommer det i de allra flesta fall bidra till ett ökat värde på bostaden. Värdeökningen beror dock på vilken sorts tak man har i nuläget. I det fall man har ett gammalt och i princip fallfärdigt tak kommer lönsamheten med att lägga ett nytt skiffertak vara mycket stor. Äldre tak är känsliga för fukt och rötangrepp, vilket kan innebära stora kostnader om taket inte byts ut i tid. Oavsett det befintliga takets skick kommer skiffertakets estetiska värde, hållbarhet och slitstyrka vara egenskaper som värdesätts av många potentiella husköpare.
När du ska leta upp en entreprenör som kan lägga ett nytt skiffertak är det viktigt att skanna av marknaden grundligt. Ta alltid in minst 2 anbud från konkurrerande hantverksfirmor, så att du med säkerhet får lagt om taket till ett konkurrenskraftigt pris. Se till att jämföra innehållet i de olika erbjudandena, inte endast totalpriset. Ett lägre pris kan innebära att entreprenören inte inkluderat alla arbetsmoment. Var också uppmärksam på hur stor erfarenhet de olika firmorna har av att lägga just skiffertak. Att lägga skiffertak kräver specialiserad kompetens och erfarenhet, och så långt budgeten räcker bör man prioritera kvalitet över pris i det här fallet. Väljer man de billigaste lösningarna kan det visa sig att bli kostsamt på sikt, i det fall som det resulterar i fel eller brister i utförandet av jobbet.
När man ska köpa in material till att lägga skiffertak lönar det sig oftast att beställa allt material på en och samma gång. Chansen till värdefulla rabatter ökar när man gör större beställningar. Den allra största rabatten kan man erhålla genom att låta hantverkarna ta sig an inköpen av material och produkter. Hantverkare har inte sällan mycket fördelaktiga rabatter hos leverantörerna, vilket kan få stort genomslag på totalpriset för projektet. Utöver detta har proffsen god kännedom om marknaden och vet vilka material som lämpar sig bäst till ett specifikt projekt. Genom att överlåta inköpen till hantverkarna kan du därmed undvika kostsamma felbeställningar.
Anbudet från en entreprenör omfattar normalt sett alla kostnader relaterat till material och arbetstimmar. Likväl kan det tillkomma ytterligare kostnader i samband med att man lägger om taket. I en del fall kan man upptäcka att det är nödvändigt att förstärka eller förbättra takkonstruktionen innan det nya taket kan läggas på plats. I det fall som man upptäcker rötskador eller liknande i samband med att man tar ner det existerande taket, behöver även detta åtgärdas innan takläggningen kan påbörjas. Detta är sådana moment som gör projektet både dyrare och mer tidskrävande. I det fall som nuvarande takkonstruktion inte har tillräcklig bärkraft behöver den stärkas upp för att kunna tåla belastningen från skiffern. Även detta är sådant som medför omfattande merkostnader.
På grund av skifferns långa livslängd behöver underlagstaket bytas innan det är dags för takbeklädnaden. Underlagstakets huvudsakliga funktion är att förhindra att fukt tränger in i huset. Om underlagstaket är i dåligt skick blir huset sårbart för fukt- och rötskador. Den här typen av skador angriper husets stomme gradvis, och kommer kräva allt mer omfattande insatser för att åtgärda ju längre tid man väntar. Av den anledningen är det av högsta vikt att man har ett underlagstak som är vid god vigör. Ditt underlagstak är normalt sett utformat som av en av två möjliga varianter – som ett förenklat underlagstak eller ett bärande underlagstak. Ett bärande underlagstak är mer robust och av högre kvalitet, vilket betyder att det kommer att kunna skydda huset bättre.
Medan ett skiffertak endast behöver bytas ut vart hundrade år ungefär, så behöver underlagstaket skiftas omkring vart femtionde. För att kunna återanvända skifferplattorna vid byte av underlagstak behöver de tas ner och förvaras på en lämplig plats under tiden som det nya undertaket kommer på plats. Skiffertak kan ta tid att ta ner, jämfört med andra typer av takbeklädnader.
När projektet är klart och skiffertaket är färdiglagt bör man ta in en oberoende, fackkunnig person för att genomföra en slutbesiktning. På så vis kan man försäkra sig om att arbetet är väl utfört, samt att eventuella fel och brister kan identifieras och åtgärdas innan de ger upphov till följdskador.
I det fall som man upptäcker fel i byggmaterialen är det viktigt att reklamera detta inom 2 månader från det att upptäckten görs. Om du har köpt in materialen som privatperson gäller 3 års reklamationsrätt enligt Konsumentköplagen. Denna lag gäller emellertid inte om du överlåtit inköpen till entreprenören. Den lag som gäller istället är Konsumenttjänstlagen. I enlighet med denna har du istället 10 år på dig att reklamera fel, vilket även omfattar fel som kommer av att en underleverantör till entreprenören levererat bristfälliga material och byggvaror.
Slutligen behöver du be om att få all relevant dokumentation sänd till dig. I informationen bör man kunna se vilket arbete som blivit utfört samt vilka material som använts. Dokumentationen är bra att ha till hands vid framtida renoveringar, samt i förbindelse med försäkringsfrågor och eventuell försäljning av bostaden.
Skiffer används mer sällan än andra typer att takbeklädnader. Till följd av detta är det inte alla takläggare som har erfarenhet av och kunskap om att lägga skiffertak. I det här sammanhanget blir det alltså lite extra viktigt att sålla ut en hantverksfirma som passar för just det här takprojektet. När du letar entreprenör för att lägga skiffer bör man prioritera kvalitet över pris så långt budgeten medger – taket är ju dessutom en mycket kritisk del för att hålla huset i ett allmänt gott skick.
För att identifiera rätt entreprenör för jobbet kan det vara värt att titta på följande parametrar:
Referenser: Be om referenser från tidigare projekt som involverat läggning av skiffertak. Verifiera att projekten genomförts i närtid.
Anbud: Ta in offerter från flera olika, konkurrerande entreprenörer. På så vis kan du försäkra dig om att du får betala ett marknadsmässigt pris.
Ekonomi: Kontrollera entreprenörens ekonomi. Har man instabila finanser finns risken att firman går i konkurs under projektets gång, eller under den efterföljande garantiperioden.
Auktorisering: Undersök om entreprenören är auktoriserad, certifierad, har yrkesbevis eller liknande. Även om merparten av de här intygen är frivilliga i Sverige, fungerar de som en kvalitetsstämpel i de fall som de finns. Visst existerar det dock firmor som inte är certifierade, men som har kompetenta hantverkare ändå.
För att hämta in anbud från entreprenörer som redan kvalitetssäkrats kan man nyttja marknadsplatsen Byggstart.se – vilket allt fler byggherrar gör. Byggstart är en plattform där bostadsägare kan registrera sina bygg- och renoveringsprojekt utan kostnad, och därigenom ta emot offerter från flera aktörer med relevant erfarenhet och kompetens.