Att bygga en takkupa eller två, kan ofta vara ett kostnadseffektivt sätt för att förbättra användningen av vindsytan. En vindskupa ger ökad takhöjd och ett förbättrat ljusinsläpp, och är en detalj som ofta läggs till i samband med att man inreder kallvindar med snedtak. I den här artikeln går vi igenom processen för bygga en takkupa, hur prisbilden för projektet ser ut i normalfallet, samt hur man kan hitta bra hantverkare för uppdraget.
Det kan verka som ett enkelt jobb att bygga en takkupa. Tvärtemot vad man kan tro, visar det sig dock ofta vara ett relativt komplext arbete. Inte sällan innebär en takkupa att man behöver göra förändringar på den bärande konstruktionen. Det är därmed A och O att de som utför arbetet har byggtekniska kunskaper och förstår sig på husets bärighet. Det är också viktigt att alla normer och regler efterföljs, inklusive vad som är angivet i detaljplanen för området och i andra kommunala bestämmelser. En takkupa räknas som en tillbyggnad och är i utgångsläget därmed lovpliktig. Emellertid får man enligt attefallsreglerna lov att bygga upp till två så kallade “attefallstakkupor” utan bygglov, förutsatt att de uppfyller vissa kriterier. I det fall som en takkupa påverkar den bärande konstruktionen handlar det dock alltid om ett lovpliktigt projekt. Om bygglov krävs, bör man gärna ta en arkitekt eller byggingenjör för att ta fram de handlingar som krävs för ansökan till kommunen. Det är även annars normalt förfarande att man vänder sig till den här typen av fackmän för ritningar och projektering.
Det är en god idé att leta upp en kompetent arkitekt eller ingenjör tidigt i processen. Denna kommer kunna styra in förberedelsearbetet på rätt väg från början, samt ge en bra bild av vad projektet kommer att innebära. För att få ett eventuellt bygglov beviljat krävs detaljerad information i form av plan- och fasadritningar och liknande. Arkitekten kan ordna med de här handlingarna. Utifrån de här detaljerade ritningarna kommer en entreprenör också kunna ha goda förutsättningar för att ge ett relevant och verklighetsförankrat prisförslag på uppdraget.
Alla typer av förändringar på en byggnad som medför en ökad volym, räknas som en tillbyggnad enligt Plan- och bygglagen. Precis som med andra typer av tillbyggnader så finns det takkupor som är lovpliktiga och sådana som är bygglovsbefriade. I det fall som man avser bygga en bygglovsbefriad attefallstakkupa krävs det endast att man anmäler tillbyggnaden till kommunen och inväntar startbesked. Utöver själva tillbyggnationen kan man också behöva anmäla ändrad användning, om man exempelvis inreder en kallvind samtidigt. Man kan även behöva anmäla fasadändring.
För att få din bygglovsansökan godkänd behöver du se till att alla nödvändiga handlingar finns med. Det är också först från det att ansökan är komplett som handläggningstiden börjar räknas. (Kommunen ska återkomma med besked inom 10 veckor i normalfallet.) En arkitekt eller en byggingenjör kan hjälpa till med att ta fram alla dokument som krävs. Det är fritt för varje enskild kommun att besluta kring eventuella utökningar eller begränsningar av lovplikten, vilket gör att en tillbyggnad som skulle varit bygglovsbefriad i en kommun kan vara lovpliktig i en annan. Om din arkitekt inte redan har kunskap kring vad som gäller för ditt specifika projekt i det område där du har ditt hus, så behöver ni kontakta byggnadsnämnden i kommunen.
Innan man kan dra igång byggarbetet behöver kommunen först ha lämnat startbesked, oavsett om bygget krävt bygglov eller endast bygganmälan. I samband med att bygglov har beviljats informerar kommunen de närmaste grannarna om beslutet. I vissa fall, som ifall tillbyggnaden inte är i linje med gällande detaljplan eller om det är ett större bygge som sker utanför detaljplanerat område, behöver byggnadsnämnden även höra grannarna innan bygglov kan medges. Ofta är det positivt att föregå informationen från kommunen, genom att först informera grannarna i egen person. På så vis kan grannen få en förståelse för i vilken omfattning som man kommer att bli påverkade av både tillbyggnaden och byggarbetet. En granne som upplever att man blivit involverad i tidigt skede – och inte att man blivit överraskad av nyheten från kommunen, är vanligtvis mindre benägen att protestera eller överklaga ett bygglov. Så länge man följer detaljplanen för området så är det emellertid lite som grannarna kan göra för att sätta stopp för ett projekt, men du är kanske ändå mån om grannsämjan?
Att bygga takkupa kan vara ett effektivt och smart sätt för att utöka boarean på övervåningen. Det är emellertid ett kostsamt arbete och det gäller att vara beredd på utgifterna som följer med projektet. Eftersom det kan finnas stora variationer i arbetets komplexitet kan det vara svårt att ge något generellt prisestimat. Priset är till största delen avhängigt vad för slags ändringar som takkupan eventuellt innebär på den bärande konstruktionen i huset. Antalet fönster och takkupans storlek spelar också in. Man behöver ha ritningar från en arkitekt och ta in hantverkare på platsbesök för att kunna få ett mer exakt pris.
Genom att använda den prisdatabas som man byggt upp hos marknadsplatsen Byggstart.se, kan man trots allt få en ungefärlig bild av de förväntade kostnaderna. Ifrån denna kan man utläsa att det kostar 130.000 kr i genomsnitt att bygga en takkupa. Detta är inklusive alla kostnader som är knutna till projektet. Man behöver dock vara observant på att det finns stora prisvariationer – ditt projekt kan därmed bli både billigare och dyrare än riktpriset.
Tänk på att du kan beviljas statligt stöd i samband med att du ska bygga till huset med takkupor, i form av rotavdrag. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att man ska få nyttja bidraget: rotavdrag.
Det är många faktorer som bidrar till att avgöra slutnotan för projektet. Även om det är en del saker som man kan göra för att hålla kostnaderna nere så är det ofta svårt att påverka de största kostnadsdrivarna i någon större utsträckning. Först och främst hänger kostnaden ihop med förändringarna på den bärande konstruktionen. För att inte ha någon inverkan på de bärande elementen måste takkupan få plats mellan två takstolar. Om man inte endast är ute efter att använda takkupan som ljusinsläpp, utan också för att få ytterligare boarea, så anses detta ofta för litet för att det ska motivera ett så pass kostsamt projekt. Om man bygger en takkupa och behöver kapa en takstol, så innebär det alltså att bärigheten påverkas. Att räkna på hur den bärande strukturen behöver omdimensioneras och förstärkas kan vara en relativt komplex uppgift, och kräva hjälp från ett proffs. Storleken på takkupan har alltså stor inverkan på priset – ju större man bygger sin takkupa, desto större blir påverkan på de bärande elementen.
Inglasade ytor kan också driva upp kostnaden. Många vill utforma sina takkupor för att få in maximalt med ljus, men stora fönsterpartier kan vara kostsamma.
Valet av entreprenör är en annan central fråga när det kommer till prisbilden. Här är det rekommenderat att man tar in offerter från tre olika entreprenörer för att försäkra sig om att man får ett konkurrenskraftigt pris. Man behöver ha i åtanke att det inte alltid är bäst att välja det billigaste alternativet. Kvalitet kostar, och det kan bli dyrt på lite sikt i det fall som man väljer en mindre kompetent och erfaren entreprenör.
Konstruktionen av takkupor kräver byggteknisk kompetens och en god förståelse för bärande konstruktioner. Det gäller att få tag i en aktör som man med säkerhet kan säga har förmågan att ro projektet i hamn, samt är så pass rutinerade att de kan utföra arbetet inom överenskomna tids- och budgetramar. Många upplever att det är svårt att veta hur man ska gå tillväga för att komma i kontakt med duktiga och seriösa entreprenörer och hantverkare. Utan att själv ha kunskap i området kan det vara snårigt att veta hur man ska värdera kompetensen hos en entreprenör. Det kan kännas som att man irrar i blindo när man ska anlita hantverkare.
Det är allt fler som väljer att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se för att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare.
Det är alltid en god idé att ta in flera anbud innan man går till beslut kring vem man ska anlita. Genom att göra detta får man möjlighet till att ställa olika offerter mot varandra, för att på så vis jämföra pris, tidsåtgång, samt vilka moment som de olika aktörerna räknat in i projektet. Var uppmärksam på det faktum att olika aktörer kan inkludera olika arbetsmoment och material i sina offerter. Läs igenom anbuden noggrant och dubbelkolla så att allt finns med i de olika anbuden. När det kommer till att utforma avtalet med den entreprenör som du valt ut, så är det lika viktigt där att vara noggrann och grundlig i arbetet med att beskriva projektet. Det gagnar båda parter att man är helt eniga kring förutsättningarna på förhand. På så vis kan man undvika eventuella konflikter i samband med att det dyker upp oförutsedda utmaningar under arbetets gång. Försenade materialleveranser från leverantören, sjukdom, rötskador som behöver åtgärdas, och liknande, är alla exempel på saker som är svåra att förutse. Har man emellertid redan gått igenom – och avtalat – hur den här typen av händelser ska hanteras i det fall de uppstår, så är risken för oenigheter avsevärt mindre.
För att kunna komma igång med projektet behöver man först ha sett till att finansieringen är på plats. Detta bör man få gjort så tidigt som möjligt under planeringsfasen. Det finns flera sätt som man kan bekosta den här typen av byggprojekt. Vilket av de här alternativen som passar bäst i det enskilda fallet beror på din ekonomi och projektets omfång. För att ta reda på vilka finansieringsmöjligheter du har, samt vilken finansieringsmetod som är bäst för dig och ditt projekt bör du kontakta din bank. Följande fyra alternativ är de vanligaste när det kommer till att bygga takkupa:
De allra flesta entreprenörer och hantverksfirmor föredrar att själva stå för inköpen av material och byggvaror. Anledningen till detta är att man vill ha kännedom om produkterna för att kunna garantera kvalitén på slutresultatet. I tillägg till detta har professionella hantverkare bättre förutsättningar för att veta vilka material som behöver köpas in för projektet, samt även hur stora kvantiteter som kommer att gå åt. Många företag har också bra avtal med sina fasta leverantörer, och kan därmed erbjuda dig ett bättre pris än det som du annars kunnat förhandla fram som privatperson.
Ett annat argument för att överlåta inköpen till entreprenören är att det då är entreprenören som bär ansvaret för att allt material levereras i tid. Om det blir problem med leveranserna, och man själv stått för materialanskaffningen, behöver man betala hantverkarna även för den tid som de eventuellt blir stillastående i väntan på leverans. Samma scenario gäller i det fall som du råkat beställa för lite material, på grund av fel i uppmätning eller beräkningar. I det fall som du själv ansvarar för inköpen, som privatperson, är det konsumentköplagen som gäller i det fall som du skulle upptäcka fel eller brister i byggvarorna. När det är entreprenören som köpt in materialen är det istället konsumenttjänstlagen som appliceras. I det första fallet gäller reklamationsrätt i 3 år, i det andra fallet gäller reklamationsrätt i 10 år. I båda fallen gäller att man behöver reklamera inom 2 månader ifrån då felet uppdagades.