Att inreda källaren kan ge mer boyta, möjlighet att bygga en uthyrningsdel och få en extra inkomst, samt ett högre taxeringsvärde på huset. Det är många faktorer att ta hänsyn till när du ska inreda källare. I den här artikeln går vi igenom hur mycket de olika momenten kostar, projektledning, genomförande och inte minst finansiering. Vi kommer även att ta upp vilket material som behövs och var du kan köpa det. Utöver det tittar vi även närmare på vilka regler som gäller vid en inredning av källare.
Hur mycket det kostar att inreda en källare varierar från projekt till projekt. Det är svårt att säga något om projektets slutsumma innan det finns en färdig projektbeskrivning och entreprenören har varit på plats och gjort en bedömning av projektets omfattning. För att i alla fall få ett hum om hur mycket det kan kosta att inreda en källare, tog vi en titt på snittpriserna som finns på marknadsplatsen Byggstart.se. Enligt Byggstart kostar det i genomsnitt cirka 15.000 kronor per kvadratmeter att inreda en källare.
Alla källare har olika förutsättningar. Hur källaren ser ut i dagsläget är en av de viktigaste prisdrivarna för ett projekt av det här slaget. Har du till exempel en oisolerad källare med 1,5 meter i takhöjd måste du förbereda dig på att sätt upp en högre budget än om du har en källare som är godkänd som bostadsrum. En råkällare med lågt i tak, kräver betydligt mer arbete innan den kan godkännas och användas som boyta. Du måste sänka golvet för att få en tillräcklig takhöjd och det arbetet står för de största utgifterna. Minimihöjden för en laglig takhöjd ligger på 2,3 meter, men det är inget som hindrar att den är högre än så eftersom ventilationen blir bättre om takhöjden är högre. För att uppnå den lagstadgade takhöjden måste hantverkarna i regel först bila upp det existerande golvet och sedan gjuta ett nytt. I vissa fall måste de även gjuta upp själva husgrunden. Samtliga arbeten är dyra att få gjorda. Om källaren däremot redan är godkänd och fungerar som bostadsyta behöver de bara utföras invändiga arbeten och projektet blir då mer likt en ordinarie renovering och kostnaderna blir även lägre.
En råkällare måste isoleras och även det är ett mer komplicerat och omfattande projekt än liknande projekt i andra delar av huset. Isoleringen ska helst sättas på väggens utsida och av den anledningen måste man gräva ut runt huset. Grävarbetet är i regel dyrt och priserna varierar beroende på markförhållandena på tomten. Om du dessutom måste lägga ny dränering och dra nytt avlopp leder det till ytterligare utgifter.
I övrigt är det fritt fram att inreda källaren efter eget tycke, smak och budget. Vad du ska använda källaren till - badrum, uthyrningsrum, lekrum, gillestuga eller dylikt - har stor inverkan på hur stor budget du behöver för ett lyckat utförande.
Hur mycket du kan göra själv, vilka hantverkare som behövs och hur arbetet ska organiseras beror helt på hur komplicerat projektet är. Om du måste bila upp golvet eller lägga ny dränering behöver du anlita entreprenörer som kan utföra arbetet.
När du ska inreda en källare är det även en rad olika hantverkare inblandade, till exempel snickare, målare, plattsättare, elektriker och VVS-montör. Många hantverkare kan även göra det svårare att koordinera arbetet och av den anledningen kan det vara klokt att organisera projektet som en totalentreprenad.
Allt fler byggherrar väljer att söka efter lämpliga entreprenörer på marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart arbetar med att koppla ihop husägare med kvalitetskontrollerade entreprenörer.
Du måste i regel ansöka om olika lov hos kommunen i samband med att du ska inreda källaren. Om inte källaren är godkänd som bostadsrum måste du göra en anmälan om ändrad användning till kommunen, och det är något som du kan göra på egen hand.
Många källarprojekt innebär dock att det måste göras ingrepp i den bärande strukturen, till exempel för att dra nytt avlopp eller markanta förändringar i fasaden, vilket är bygglovspliktigt. Då måste du ta hjälp av en projektör som kan ansöka om bygglov för din räkning.
Av den anledningen är det många som inleder projektet med att anlita en arkitekt. Arkitekten kan även bistå med att utarbeta förslag på en ny planlösning och en projektbeskrivning. Det kan även bli nödvändigt att engagera en byggingenjör eller konstruktör som räknar på hållfastheten vid ingrepp i bärande konstruktioner.
När du har fått ritningarna av arkitekten och projekteringen av källaren är klar är det dags att börja begära in anbud från olika entreprenörer och hantverkare.
Vilket byggmaterial som behövs för att inreda en källare beror på hur mycket arbete som krävs. Om du måste sänka golvet krävs det helt andra insatser och material än om du bara ska arbeta med interiören och ytskikten.
När du anlitar hantverkare är det bara att låta dem ansvara för inköp av material. De vet vilka material som lämpar sig för vilka åtgärder och hur man beställer material på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. Hantverkarna vet även vilka produkter som har en lång leveranstid, hur mycket som behövs av varje produkt, vilka material som är lättast att arbeta med och som fungerar bäst tillsammans.
Hantverkare kan även få ett bättre pris än privatpersoner. Det bästa sättet att få rabatt på inköp är att köpa in stora mängder varje gång. Entreprenörer kan få lägre priser genom att återkomma till samma leverantörer och vara lojala mot dessa. Som privatperson kan du få rabatt om du köper allt material på en gång men du får sällan samma rabatt som entreprenörerna.
Tänk på att inredning som badrumsmöbler, kök, lampor och parkett vanligtvis köps in av dig som byggherre eftersom de finns i så många olika prisklasser och stilar.
Det är viktigt att ha löst finansieringsfrågan i god tid innan du påbörjar inredningen av källaren. Det är bra att ha svängrum i budgeten eftersom det så gott som alltid tillkommer kostnader under projektets gång. Sätter du av 10-20 % av den totala budgetsumman till oförutsedda utgifter är du i regel på den säkra sidan.
Det finns tre huvudsakliga alternativ för husägare att finansiera sitt källarprojekt på:
Tänk på att du kan vara berättigad till rotavdrag när du ska bygga om och inreda källaren. Du kan läsa mer om det i den här artikeln.
Det finns en rad olika krav och regler som du måste vara på det klara med innan du påbörjar projektet med att inreda källaren. Om källaren i dagsläget räknas som en biyta måste du göra en anmälan om ändrad användning till kommunen. Innebär projektet att husets fasad ändras väsentligt eller ingrepp i den bärande strukturen utförs måste du dessutom ansöka om bygglov. Om du är osäker på vilka åtgärder som är bygglovspliktiga, kontakta din kommun.
Regelverket är inte alltid helt enkelt för privatpersoner att tolka och förhålla sig till. Konsekvenserna av att strunta i att göra en ändringsanmälan eller ansöka om bygglov kan bli allvarliga och därför är det bra att rådgöra med en fackkunnig. En del bygglovspliktiga projekt kräver att en projektör sammanställer och gör bygglovsansökan. Det första steget i ett källarprojekt är i regel att kontakta en arkitekt som kan rita upp källaren och ansöka om bygglov för din räkning.
Det föreligger ett antal byggtekniska krav för bostadsrum i källaren. Plan- och bygglagen säger att takhöjden måste vara minst 2,3 meter, gärna högre, för att boendekomforten ska bli tillfredsställande. Utöver det måste det finnas utrymningsvägar och eventuellt även radonspärr. Även i det här fallet är det smart att rådgöra med fackfolk så att du inte oavsiktligt bryter mot något regelverk.