När du ska bygga hus är det många val du måste göra och många variabler som du måste förhålla dig till. Först och främst måste du bestämma dig för vilken arkitektonisk stil du vill ha på huset. Många föredrar traditionella trähus men det blir allt mer populärt att bygga moderna hus, en stil som kännetecknas av rena, räta linjer och stora fönsterpartier. När du bygger ett nytt hus står det dig fritt att välja mellan flera olika arkitektoniska stilar och det är bra att noggrant tänka igenom vilken stil du vill ha.
I den här artikeln tar vi upp på vilka sätt du kan organisera projektet på och vilka förberedelser som du bör göra. Dessutom tittar vi på hur mycket det kan kosta att bygga moderna hus och vad du kan göra för att spara pengar.
Det är mycket att tänka på när du bestämmer dig för att bygga hus. Vilka material ska du använda? Vill du ha ett arkitektritat hus eller ska du leta upp ett passande elementhus?
De flesta som bygger hus planerar att bo i det under många år framöver och då är det avgörande att slutresultatet blir bra. Moderna hus har drag från funkisstilens minimalistiska uttryck och stora ytor. Fasaden är ofta putsad eller består av träpanel med inslag av betong och glas. Det är bra att tänka ut vilken arkitektonisk stil som faller dig i smaken och kontakta en arkitekt så tidigt som möjligt under planeringsstadiet. Om du vill ha en enklare och snabbare lösning är elementhus ett alternativ. De finns i många varianter och av den anledningen kan det vara värt att se sig om lite i jakten på det perfekta huset.
Det går till viss del att anpassa ett elementhus efter sina önskemål men du är i regel låst till en viss stil, planlösning och rumsindelning. För att få fler valmöjligheter och kunna påverka mer är det lönsamt att anlita en arkitekt. En duktig arkitekt tar hänsyn till behov och önskemål och kombinerar det med sin erfarenhet och kunskap för att hitta praktiska lösningar som även fungerar i den ram som ett elementhus utgör.
Många associerar moderna hus med platta tak. Ett platt tak kan ge möjligheter att utnyttja takytan på ett helt annat sätt än ett sadeltak, till exempel genom att bygga takterass. Det är dock bra att vara medveten om att ett platt tak innebär fler utmaningar med tanke på vattenläckage och fuktskador. Det är något som en duktig arkitekt har kunskap om och hen kan rita lösningar som leder bort vattnet från taket och förhindrar att det blir stående.
När du bygger ett nytt hus är det alltid viktigt att undersöka vilka byggregler och detaljplaner som gäller i kommunen och området där du vill bygga. Detaljplanen och andra kommunala bestämmelser kan påverka bygglovet och du kan inte bygga om du inte får ditt bygglov godkänt. Det är i regel arkitekten som ansöker om bygglov för byggherrens räkning. I det läget underlättar det om arkitekten även har ritat huset och därmed redan har kunskap om projektet. Det är viktigt att ta reda på vilka byggregler och detaljplaner som gäller så tidigt som möjligt, annars riskerar du att kasta bort tid och pengar på att planera ett hus som inte går att bygga på grund av regelverket.
Det är ett stort ansvar att bygga ett helt hus och därför ska du leta efter en entreprenör som har lång erfarenhet och kompetens från liknande projekt. Har du liten eller ingen erfarenhet av byggbranschen kan det vara svårt att bedöma en hantverkares kompetens, men det finns vissa förhållningspunkter som du kan ta hjälp av.
De flesta certifieringarna för hantverkare i Sverige är frivilliga och det finns inget lagstadgat krav på att ett företag måste ha dem. Det enda undantaget är att de hantverkare som utför elinstallationer enligt lag måste vara auktoriserade elinstallatörer. Certifieringar av olika slag är dock en kvalitetsstämpel och något som alla seriösa entreprenörer sätter värde i att ha. De certifieringar, utöver auktoriserad elinstallatör, som du ska titta efter är exempelvis våtrumscertifiering och auktoriserat VVS-företag.
Du ska även undersöka omdömen från tidigare kunder, dessa hittar du vanligtvis på företagets hemsida. Tänk på att det är företaget som har valt ut vilka omdömen som ska läggas ut, vilket gör att du aldrig får läsa några omdömen från missnöjda kunder. För att bilda dig en egen uppfattning om vad de tidigare kunderna har tyckt om arbetet kan du be att få kontaktuppgifter till tidigare uppdragsgivare. Kontaktar du dem själv får du ett mer uppriktigt omdöme.
Det är även bra att undersöka företagets ekonomi. Även om det nödvändigtvis inte finns ett sammanhang mellan hur duktig en hantverkare är på att utföra sitt arbete och att sköta företagets ekonomi, säger det ändå en hel del om hur seriös aktören är gällande detaljer. Genom att kontrollera om företaget har en solid ekonomi kan du försäkra dig om att företaget inte går i konkurs innan arbetet är slutfört och du blir stående med ett halvfärdigt hus.
Det blir allt mer populärt att få hjälp med att hitta hantverkare. Marknadsplatsen Byggstart.se matchar byggherrar mot entreprenörer som har den kompetens som behövs för att utföra det aktuella projektet.
Att bygga ett hus är ofta en bra investering med det beror på vilket område du bygger i och hur mycket du får betala för tomten. Genomsnittspriset för att bygga moderna hus ligger på cirka 28.000 kr per kvadratmeter. Var uppmärksam på att det inte finns två projekt som är lika, så priset varierar från hus till hus. Totalkostnaden avgörs av tomtens läge, markförhållanden och önskad standard i huset.
Många som ska bygga hus har redan en tomt. Tomtens utgångsläge ger en riktlinje om vad totalpriset för projektet kommer att sluta på. Om tomten kräver mycket markarbete eller har mycket ytlig berggrund blir projektet mer komplicerat. Detsamma gäller om marken som tomten ligger på är instabil och det krävs omfattande säkringsarbete för att huset ska stå stadigt. Tillgängligheten på tomten har också en del att säga när det kommer till totalsumman. Är det svårt att komma fram på tomten eller om den ligger långt från allmän väg kommer det att öka kostnaderna. Du bör även undersöka om vägen klarar den belastning som de tunga maskin- och leveranstransporterna under byggtiden innebär.
Du har större möjlighet att påverka kostnaderna när kommer till husets standard. Det står dig helt fritt att inreda bostaden efter dina preferenser gällande design och pris. Takpannor, fasadbeklädnad och fönster präglar husets utseende och vilka lösningar du väljer styr priset på båda hållen på prisskalan. Invändiga lösningar som rumsindelning, ytskiktsmaterial och exklusiva funktioner har också inverkan på slutsumman. Tänk på att det i regel lönar sig att prioritera kvalitet före pris. Genom att välja bra och slitstarka produkter kommer du inte att behöva byta ut dem lika ofta.
Det är alltid bra att ha finansieringen färdig så tidigt som möjligt i planeringsfasen. Det hjälper dig att få en bild av vad som är realistiska ekonomiska ramar för ditt projekt. Dessutom är det bra att ha finansieringen klar i ett tidigt skede så att du inte sätter igång med ett byggprojekt som du inte kan slutföra.
Det vanligaste finansieringsalternativet för att bygga ett nytt hus är en byggnadskredit. Då täcker banken de löpande kostnaderna för projektet och följer upp arbetet löpande för att se att pengarna används till det som de ska. Till skillnad från ett vanligt bostadslån använder banken det förväntade värdet av huset som utgångspunkt för lånesumman. Det innebär att du som byggherre måste planera hela projektet noggrant och att banken måste göra en lika grundlig värdering av det blivande huset. På grund av att risken för banken är högre med en byggnadskredit är även räntan något högre än för ett bostadslån. När det nya huset är färdigställt och slutbesiktigat skrivs i byggnadskrediten i regel om till ett bostadslån.
Det är vanligt att överlåta inköp av byggvaror och material till entreprenören. Många seriös aktörer är skeptiska till att arbeta med produkter som de inte har köpt in själv eftersom de inte kan garantera kvaliteten på materialet. En professionell entreprenör har lång erfarenhet av vilka material som passar ihop och vilka som ger bäst resultat för respektive projekt. Materialkostnaderna utgör normalt sett ungefär hälften av totalsumman för husbygget. Cirka 80 procent av budgetposten för kostnaderna för att gjuta grunden kan vara arbetskostnader, medan budgetposten för installation av en värmepump till största delen kommer att bestå av materialkostnader.
Du sparar pengar genom att överlåta inköpen av materialen till hantverkarna. De har i regel fasta leverantörer som de köper material av och köper dessutom in stora mängder åt gången. Därför har de i regel tillgång till rabatter och erbjudanden som privatpersoner sällan får tillgång till.
När det kommer till bostadens standard kan byggherren välja material efter önskad design och pris. Som byggherre väljer du ut och köper själv in ytskiktsmaterial som till exempel armaturer, badrums- och köksinredning, golv, kakel och tapeter. Det kan emellertid vara klokt att rådgöra med entreprenören om vilka material som håller en hög kvalitet och som är enkla att arbeta med. Sett ur ett längre perspektiv lönar det sig, så långt budgeten räcker, att prioritera kvalitet framför pris. Då får du material och produkter som håller längre och som inte behöver bytas ut lika ofta. Entreprenören kan i regel även vara behjälplig med att köpa in de material och produkter som du önskar, men observera att dessa inte ingår i offerten som du får från entreprenören. Anledningen till att de inte gör det är att det finns så mycket olika stilar och prisklasser att entreprenören omöjligt kan avgöra vad byggherren vill ha.
Att bygga moderna hus är ett omfattande projekt som involverar många hantverkare. Därför är det av yttersta vikt att du har ordning på all dokumentation i form av certifieringar, försäkringar, fakturor och kontrakt. Även om att du planerar att bo i det nya huset under många år framöver, kan det förr eller senare bli aktuellt att sälja huset. För att få ut ett så högt försäljningspris som möjligt är det viktigt att du kan visa upp dokumentation på hur husbygget genomfördes, vilka material som användes samt att arbetet utfördes av professionella hantverkare och i enlighet med alla gällande regelverk. Potentiella köpare kommer att vara särskilt intresserade av att el- och våtrumsarbeten är utförda av certifierade hantverkare.
Slutdokumentationen kan även vara nödvändig att ha till hands vid andra tillfällen. Skulle det uppstå skador på huset vill försäkringsbolaget kunna säkerställa att arbetet är utfört av utbildade hantverkare och i enlighet med gällande regelverk. Om du inte har alla dokument i ordning kan försäkringsbolaget neka att betala ut någon ersättning och du får själv stå för reparationskostnaderna, som kan bli omfattande. Alla byggprojekt som kräver bygglov måste även slutbesiktigas av en certifierad besiktningsman. Utförs inte slutbesiktningen får du inget slutbesked av kommunen och då får man heller inte lov att bo i huset. Om du har anlitat professionella och kvalitetssäkrade hantverkare kommer de att se det som en självklarhet att all slutdokumentation överlämnas till dig som byggherre och husägare när arbetet är slutfört.