Sverige tillhör de länder där husägare renoverar mest. För några är det av behovet påkallat medan andra bara vill uppgradera bostaden rent estetiskt. Oavsett anledning till varför du väljer att renovera är det vissa utmaningar och val som du måste ta ställning till. I den här artikeln kan du bland annat läsa om förberedelser, finansiering och kostnader som uppstår i samband med en renovering. Du kan även läsa om hur du hittar rätt entreprenör.
Bra förberedelser är en förutsättning för varje enskilt och lyckat projekt. Till att börja med är det viktigt att du undersöker fastighetens aktuella tillstånd och kartlägger vilka möjligheter du har. Det finns många anledningar till att renovera och du bör ha såväl bakgrunden som målet med projektet klart för dig innan du påbörjar renoveringen. I några fall är renoveringen ett måste på grund av fastighetens ålder, något som särskilt gäller elledningarna samt vatten- och avloppsrören. Problem med gamla elledningar och rör kan bli kostsamma.
Innan du påbörjar renoveringen är det viktigt att du gör en projektplan. En detaljerad projektbeskrivning gör det enklare att genomföra projektet samtidigt som den utgör en bra grund för entreprenören när företaget ska räkna på en offert. I projektplanen ska det tydligt framgå vad som ska göras och vilka material som du vill använda. För några av delmomenten kan det underlätta att ta hjälp av en inredningsarkitekt för att få till alla detaljer.
För att kunna planera projektet är det viktigt att du får en översikt över vilka budgetramar du har att röra dig inom. Du ska sätta upp din budget så tidigt som möjligt för att undvika att du slösar bort tid på lösningar som kostar så mycket att de inte ryms inom din budget. Du måste även undersöka och bestämma dig för hur du ska finansiera projektet, och det finns några alternativ att välja mellan:
Har du sparat ihop en tillräckligt stor buffert kan det löna sig att finansiera projektet med hjälp av eget kapital. Då behöver du inte betala de ränteavgifter som medföljer ett lån. Du behöver heller inte ha någon säkerhet, vilket du i regel måste ha om du tar ett banklån. Det här finansieringssättet kräver dock att du har tillräckligt med sparkapital. För många innebär det en långsiktig planering och sparande under en längre tidsperiod. Det är även möjligt att kombinera självfinansiering med extern finansiering.
En höjning av bolånet är ett bra alternativ för många eftersom men behåller den fördelaktiga räntan som man redan har på lånet. Du kan dock aldrig låna mer än 85 procent av bostadens värde. Har fastigheten ökat i värde sedan du köpte den kan det vara bra att göra en ny värdering eftersom det kan öka den maximala lånesumman.
Den här typen av lån, som även kallas för byggnadskredit, är i första hand aktuellt om du ska göra en totalrenovering och lönar sig sällan om det handlar om att renovera ytskikten. Byggnadslånet fungerar som en kredit som du använder för att täcka de löpande kostnaderna som renoveringen omfattar. Räntan på byggnadslånet är i regel något högre än räntan för bolånet.
Med ett hypotekslån kan du låna upp till 60 procent av bostadens värde med fastigheten som säkerhet. Många använder hypotekslån som ett slags sparkonto eftersom pengarna är tillgängliga när du behöver dem. Du betalar bara ränta på de pengar som du faktiskt använder och om du har amorterat av en del på bolånet kan det här vara ett bra alternativ. Räntan för ett hypotekslån är ungefär densamma som för ett bolån.
Ett konsumentlån har utan tvekan den högsta räntan, i regel någonstans mellan 10 och 20 procent. På grund av räntesatsen är det här bara ett alternativ som lönar sig om du vet med dig att du kan betala av lånet på kort tid. Fördelen är att du får tillgång till pengarna fortare och att de går direkt in på ditt konto.
När du ska renovera är det viktigt att du sätter dig in i vilka kostnader som du kan förvänta dig. Det är viktigt att skilja mellan ytskikts- och totalrenovering, eftersom det är två ganska olika projekt. En ytskiktsrenovering innebär i regel målning av väggar, golvslipning och byte av skåpsluckor medan en totalrenovering innebär att man river hela utrymmet, eller utrymmena, ner till bjälklaget och sedan bygger upp golv och väggar igen och byter ut elledningar samt vatten- och avloppsrör med mera.
När det kommer till totalrenovering är det en stor del av kostnaderna som uppstår oavsett vilken standard som du väljer. Det gäller till exempel dragning av nya elledningar och vattenrör samt rivning och återställande av väggar och golv.
Enligt prisstatistik inhämtad från marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset för en ytskiktsrenovering på cirka 3.500 kronor per kvadratmeter medan en invändig totalrenovering går på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Ettersom det finns många valmöjligheter när det kommer till material och liknande, finns det även stora prisvariationer. Det beror både på projektets komplexitet samt personliga val och standard.
När du ska renovera kan du vara berättigad till rotavdrag. Du kan läsa mer om skattesubventionen här.
När du ska renovera är det en rekommendation att överlåta inköpet av de flesta materialen till hantverksföretagen. Stora företag kan ofta förhandla fram bra priser från leverantörer som de handlar av regelbundet, något som kan göra att projektets slutpris blir lägre. En hantverkare vet även vilka material som passar ihop och hur mycket som ska köpas in. Dessutom kan de ofta hitta bra alternativ om en produkt skulle vara slutsåld eller ha utgått ur sortimentet. Om du väljer att stå för inköpen själv är det även ditt ansvar att se till att materialet levereras i tid. Blir materialet försenat ska hantverkarna även ha betalt för den tid som de får vänta.
För att renoveringen ska bli lyckad är det av yttersta vikt att du anlitar en kompetent entreprenör. Det kan dock vara svårt för dig som lekman att veta vad du ska leta efter när du begär in anbud för renoveringsprojektet. Det finns en rad kriterier som du bör överväga. En av de viktigaste parametrarna är att undersöka om företaget har utfört några liknande projekt tidigare. Det kan du ta reda på genom att läsa omdömen från tidigare kunder eller be hantverksfirman om referenser som du själv kan ta kontakt med. Vidare är det viktigt att företaget har en stabil ekonomi och bästa sättet att undersöka det är att ta en kreditupplysning på det aktuella företaget. Du ska dessutom kontrollera vilka certifieringar företaget har, där våtrumscertifiering och VVS-auktorisation är bra kvalitetstecken.
Många bostadsägare som ska renovera väljer att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se för att komma i kontakt med entreprenörer. Byggstart är en plattform där byggherrar kan lägga upp sitt projekt och få offerter från kvalitetssäkrade hantverksföretag.
Det finns i huvudsak två sätt att organisera en renovering på: totalentreprenad eller delad entreprenad. En totalentreprenad innebär att du bara behöver förhålla dig till ett företag som tar på sig ansvaret för att utföra projektet och koordinera allt arbete mellan de olika hantverksområdena. Att leda och koordinera ett projekt av den här omfattningen är både tids- och energikrävande om du inte har tidigare erfarenhet. Genom att välja totalentreprenad slipper du det arbetet. Entreprenören gör vanligtvis ett påslag på mellan 10 och 15 procent för att koordinera arbetet, men de har även ansvaret ifall det skulle uppstå några brister eller fel i efterhand. Vid en delad entreprenad är det byggherren som är ansvarig för att kontraktera alla hantverkare och koordinera arbetet så att alla hantverkare är färdiga med sin del av arbetet i tid. En delad entreprenad gör det möjligt för dig att handplocka de aktörer som du vill anlita men det innebär även mycket arbete med organisering och koordinering.
I vissa fall måste du göra en anmälan om ändrad användning eller ansöka om bygglov när du ska renovera. Om du gör om en biyta, till exempel en kallkällare, till boyta måste du göra en anmälan om ändrad användning. Åtgärder som kräver bygglov är ändring i bärande struktur, till exempel att flytta eller dra nytt avlopp, eller betydande fasadändring. Det är viktigt att du tar reda på om projektet är anmälnings- eller bygglovspliktigt innan du påbörjar arbetet. Utför du ett renoveringsarbete som är lovpliktigt, utan att anmäla eller ansöka hos kommunen, kan du i värsta fall bli ålagd att återställa utrymmet till ursprungsskicket. Du kan i regel ansöka om bygglov på egen hand men handlar det om ingrepp i bostadens bärande struktur måste du ta hjälp av en projektör, ofta en arkitekt eller byggnadsingenjör, som kan sammanställa dokumenten som krävs och ansöka om bygglov för din räkning. Om du är osäker på vad som gäller för ditt projekt, kontakta en bygglovshandläggare på kommunen för att få svar på dina frågor.
Om ditt renoveringsarbete omfattar åtgärder som gör bostaden mer energieffektiv kan det finnas möjlighet att ansöka om bidrag från staten. Det gäller till exempel om du installerar energilösningar som använder sig av förnyelsebar energi. Hur mycket du kan kan få i bidrag beror på vilken typ av energilösning som du väljer och vilka regler som gäller för just den energikällan. Besök gärna Energimyndigheten för mer information.