Att höja taket är en smart lösning för att nyttja bostadens areal. Man kan få till en ökad boendekomfort, nyttja ytorna bättre och samtidigt få upp värdet på bostaden. Detta är dock ett väldigt omfattande projekt, och därför krävs bra planering och ett bygglov från kommunen. I den här artikeln går vi igenom hur man tar sig an projektet, vad det kostar samt vad man ska tänka på när man organiserar projektet.
En takhöjning är precis vad det låter som, man lyfter upp taket för att ge extra takhöjd till den översta våningen. Många har en råvind eller halvt inredd vind som bara står och samlar damm. Med ett taklyft kan man få upp takhöjden tillräckligt mycket för att man ska kunna bygga om vinden till en egen våning, och då ger man samtidigt huset en större boendeareal. Att lyfta taket är inte samma sak som att ändra dess konstruktion. Ändrar man takets konstruktion så bygger man exempelvis om vinkeln på ett sadeltak för att få högre takhöjd vid ytterväggarna. Lyfter man däremot taket så höjer man hela takhöjden eftersom man höjer takstolarna. Detta är det mest effektfulla alternativet när man ska höja tak.
Att höja tak kräver noggrann planering innan man sätter igång, och det krävs också att man anlitar en skicklig arkitekt som förstår sig på bäregenskaper och bärande konstruktioner. Här är det väldigt viktigt att man har full koll på alla regler och föreskrifter, samtidigt som man kan arbeta fram en planlösning som både är tilltalande och funktionell. Om man lyfter taket i samband med att man ska bygga om en råvind till boyta, så måste man oftast montera en trappa. Detta medför alltså även ändringar på våningsplanet under vinden.
Det är också viktigt att man ser till att man har bygglovet på plats innan man påbörjar arbetet. Ett taklyft räknas enligt lagen som en påbyggnad, och då måste man alltid ansöka om bygglov. Bygglovet måste finnas på plats innan hantverkarna sätter igång, och därför anlitar man först och främst en arkitekt. Ett taklyft är ett så pass omfattande projekt att du behöver ta in en projektör som ansöker å dina vägnar, och detta gör i regel arkitekten. Eftersom man utför strukturella ändringar på byggnaden så kommer det ställas stränga krav både på kvalitet och säkerhet. De konkreta reglerna kan variera något från kommun till kommun, och man måste dessutom förhålla sig till detaljplanen för området man bor i. Detaljplanen kan se väldigt olika ut för olika bostadsområden.
Att höja tak innebär ofta att man tar sig an ganska komplext timmerarbete med bärande element och tak, så därför är det otroligt viktigt att man hittar en kompetent entreprenör. Det kan dock vara svårt att som lekman och oerfaren byggherre utvärdera hur kompetent en hantverkare är. Det finns en hel del oseriösa aktörer inom branschen, och det finns en hel uppsjö av skräckhistorier från byggprojekt som har gått åt skogen på grund av okvalificerade hantverkare. Därför är det otroligt viktigt att man är på sin vakt när man letar efter entreprenörer för projektet.
För att kunna vara helt säker på att man anlitar kompetent arbetskraft, så väljer allt fler byggherrar att nyttja tjänsten Byggstart.se. Här hittar du entreprenörer och hantverkare som har genomgått en grundlig kvalitetskontroll, och du kan alltid vara trygg i att du kommer i kontakt med hantverkare som upprätthåller en hög kvalitet. Registrerar du ditt projekt här blir matchad med aktörer som är experter på bärande strukturer, och som har jobbat med att höja tak tidigare.
Det är dock också smart att tacka ja till en inspektion från många olika aktörer. På så sätt kan du jämföra anbuden och fatta ett beslut utifrån tidsåtgång, kompetens och personkemi. Priset är dessutom en ganska avgörande faktor, och det är inte ovanligt att det är den här faktorn många värderar högst när de väljer ut hantverkare. Dock ska du kolla på helheten i anbudet så att du kan försäkra dig om att du köper en prisvärd tjänst.
Även om du nyttjar tjänster som Byggstart.se för att skaffa hantverkare så är det viktigt att du är noggrann när du skriver ett kontrakt med den du anlitar. Detta kommer gynna både dig och entreprenören. Även om du vet med dig att du har att göra med en seriös aktör, så är det viktigt att man svart på vitt är överens om vad arbetet faktiskt innebär på förhand, innan man sätter igång. För att undvika missförstånd och oenigheter bör du beskriva projektet så detaljerat du bara kan. Gå gärna också igenom hur ni förhåller er till olika problem som kan uppstå under projektet. Det kan t.ex. bli förseningar knutna till materialleveranser, och det kan även uppstå feltolkningar av arkitektens ritningar. Om man har en öppen och mogen dialog under hela projektet så blir det betydligt enklare att lösa problem om de uppstår. På den här sidan hittar du kontraktsmallar för hantverkstjänster som tagits fram av Konsumentverket. Du kan med fördel nyttja dem när du ska utforma ditt kontrakt.
Man ska inte sticka under stol med att priset oftast är det som dikterar hur ett byggprojekt ser ut, och därför gäller det att man är införstådd med vilka summor man har att vänta innan man sätter igång med ett projekt. Kostnaden för en takhöjning varierar från projekt till projekt, så om du vill ha ett konkret kostnadsförslag måste en entreprenör först och främst komma på platsbesök. Vi kan dock ge en kostnadsuppskattning utifrån en prisdatabas som tagits fram av Byggstart.se, där de räknat ut genomsnittspriser för den här typen av projekt där byggherrar har nyttjat deras plattform för att hitta hantverkare. Här kan vi se att det i snitt kostar ca 20.000 kr per kvadratmeter att höja tak. Den här summan inkluderar alla kostnader för själva arbetet och material. Det finns dock många faktorer som påverkar slutsumman, så man bör av den anledningen bara använda genomsnittspriset som en uppskattning på vad man kan förvänta sig.
Vad är det då som driver upp priset? När man ska kolla på vilka faktorer som påverkar kostnaden mest när man utför en takhöjning så måste man först och främst kolla på takets befintliga skick. Husets bärande strukturer och dimensionering har en stor påverkan på projektets komplexitet. När man beräknar totalkostnad måste man först kolla på hur många kvadratmetrar som ska höjas. Ett tak med ett lågt antal kvadratmetrar har oftast ett högre kvadratmeterpris, eftersom man då sprider ut de fasta kostnaderna över ett lägre antal kvadratmetrar. Dessa fasta kostnader som entreprenören måste inkludera gäller bland annat projektplanering, anskaffning av material samt transport till byggarbetsplatsen. Hur mycket man ska höja taket är ytterligare en faktor som påverkar priset. Om hävningen är stor så kommer det givetvis bli dyrare. Sist men inte minst så har också den befintliga bärande strukturen en betydelse för slutpriset, och hela huset måste i vissa fall dimensioneras för den extravikt som taklyftet medför.
Det är ganska ovanligt att man köper in byggvaror till sådana här projekt på egen hand. Om man väl gör det så medför det onödig stress och problem, och många hantverkare kommer ställa sig skeptiska till att jobba med material som de själva inte har köpt in. En professionell hantverkare vet vilka material de behöver till jobbet, och de har också bättre förutsättningar för att beräkna vilken mängd som krävs. Det är inte heller ovanligt att en hantverkare har bra avtal med materialleverantörer som de brukar handla hos, och de kan därför erbjuda ett lägre pris än vad du själv kan förhandla dig till. Om varan skulle vara slutsåld så vet hantverkaren dessutom vilka alternativ som kan fungera i dess ställe. När du överlåter inköpen till entreprenören så slipper du också problem som uppstår när man har mätt fel, eller om materialleveransen försenas. Som en del av det här projektet kommer också andra arbetsmoment som du måste förhålla dig till, såsom utformning och inredning av den nya våningen. Här kan du med fördel fokusera på inköp av möbler och inredningsprylar, men det är som sagt bäst att överlåta inköp av byggvaror till entreprenören.
För alla byggprojekt bör man ha finansieringen på plats så tidigt som möjligt. Det innebär en större trygghet både för dig och entreprenören, eftersom man vet på förhand att pengarna finns på plats. Det gör det också enklare att planera projektet, eftersom man vet vilka ramar man har att röra sig inom. Grovt räknat så finns det fyra alternativ när man ska finansiera ett byggprojekt:
Man kan också ta privata lån, men det är inte alla som har möjligheten till att göra detta. Av den anledningen så väljer vi att inte ta med det alternativet här.
Detta är nästan alltid den bästa finansieringsformen eftersom man på så sätt slipper alla räntekostnader. När man använder sina egna pengar så finns det inte heller några begränsningar kring vad pengarna ska användas för. Man behöver inte heller vänta på någon utbetalning från banken innan man kan sätta igång. Det är dock inte alla som har de pengar som krävs för att genomföra den här typen av projekt, och många känner sig tryggare i att låta pengarna ligga på banken. Av den anledningen så väljer vissa att kombinera eget kapital med lån för att finansiera sina byggprojekt.
Det är ofta ett bra alternativ att utöka bolånet. Ett bolån är bland de bästa lånen man kan ta eftersom de har så låg ränta. Skillnaden mellan sparräntan och låneräntan för bolån är otroligt låg. Man kan belåna bostaden med upp till 85 % av dess värde, och om det var länge sedan man värderade bostaden så kan det vara dags att be en besiktningsman komma på besök. Om din bostad har ökat i värde sedan du köpte huset så kommer det resultera i att du kan ta ett högre lån.
Byggnadskreditiv kallas också för byggkredit och byggnadslån. Med den här typen av lån använder man bostadens förväntade värde efter renoveringen som säkerhet. Det kräver att man har utfört en noggrann projektering för att man ska kunna få ta lånet, och banken kräver också att man ska kunna hantera oförutsedda kostnader på 10-15 %. Banken stämmer löpande av kostnaderna under byggprojektet, och betalar i regel bara ut pengar när du fått en faktura. På grund av riskerna som den här typen av lån innebär för banken så har lånet något högre ränta, men när projektet är färdigt och arbetet godkänt så skriver de flesta banker om lånet till ett vanligt bolån.
Ett konsumtionslån kräver ingen säkerhet, och man brukar få in pengarna på kontot inom bara några dagar. Den här typen av lån har dock betydligt högre ränta än ett bolån, och om det tar lång tid för en att betala av lånet så kommer man snabbt ha ackumulerat höga räntekostnader. När man tecknar ett konsumtionslån brukar man ha en räntefri period på en månad, så om man garanterat vet att man kommer få in pengar inom den här tidsfristen så kan det här vara ett bra alternativ.
Många som ska höja tak utför arbetet i samband med andra projekt. Det blir alltmer populärt att utföra ingrepp som gör att bostaden blir mer energieffektiv. Detta är gynnsamt för miljön, och leder dessutom till att man får lägre kostnader för uppvärmning. Om man t.ex. tilläggsisolerar så gör man en enormt gynnsam investering. Det kostar inte särskilt mycket att tilläggsisolera, och man kan spara igen pengarna för projektet på bara några år eftersom uppvärmningskostnaderna kan gå ner med flera tusen om året. Andra åtgärder man kan göra är att byta ut fönster, installera vattenburen värme och andra värmesystem som energieffektiviserar uppvärmningen. Det finns också de som ger sig på att göra bostaden energipositiv. Det innebär att man själv producerar mer ström än vad man förbrukar. Då är det vanligt att man installerar solceller eller vindkraftverk.
När du ska energieffektivisera din bostad kan du ha rätt till bidrag från Energimyndigheten. I Sverige satsar vi stort på att klimatförbättra vårt leverne, och staten hänger sakta med säkert med i den nya gröna vågen. Åtgärderna man kan få ekonomisk kompensation för blir allt fler, och det tillkommer hela tiden nya. Undersök vilka alternativ som finns tillgängliga för dig och ditt projekt innan du sätter igång.
Du kan även ha rätt till rotavdrag när du ska göra en takhöjning. Avdraget kan användas för arbetstimmarna du betalar för, men ej för material. Du kan läsa mer om vad som gäller för avdraget i den här artikeln.