Att bygga badrum är ett omfattande projekt som involverar stora summor. Därför gör man bäst i att skapa sig en god bild av de kostnader som man kan förvänta sig. Med hjälp av kalkylatorn kan du räkna ut en ungefärlig prislapp för att bygga badrum i din bostad. Du kan även läsa om vad som inkluderas in anbuden från entreprenörerna, samt på vilket sätt som du kan verka för att hålla kostnaderna nere.
För att kunna beräkna hur mycket det kommer att kosta att bygga ett nytt badrum kan du använda kalkylatorn här nedan. Beräkningarna baseras på snittpriser som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se. Notera att man behöver få hem en professionell hantverkare på platsbesök innan man kan få en mer exakt uppskattning av kostnaden. Kalkylatorn kan ändå ge dig en fingervisning om vilket pris du kan vänta dig. Utgångspunkt för beräkningarna är tre variabler som har stor påverkan på slutsumman. Utöver storleken på badrummet är de övriga variablerna komplexitet och standard.
Komplexiteten beskriver hur svårt eller enkelt arbetet kommer att vara för de hantverkare som ska utföra arbetet under projektet. Detta är en faktor som du som byggherre ofta har liten möjlighet att påverka, eftersom det till stor grad hänger på befintliga förhållanden. Notera att det räknas som mer komplext att bygga ett nytt badrum jämfört med att renovera ett redan existerande. Detta eftersom man behöver göra nya rördragningar, tillse ventilation samt installera el. Nedan hittar du en översikt av de parametrar som påverkar projektets komplexitet:
Detta är en variabel som byggherren har långt större möjligheter att påverka. Standarden hänger i stor grad på vilka material, lösningar och produkter som man väljer att använda. Här är det alltså dina önskemål och personliga behov, tillsammans med budgeten, som avgör nivån på utgifterna. Nedan har du en översikt av en del av de material och produkter som kan vara aktuella när det kommer till att bygg badrum:
När man ska ta in en entreprenör för att bygga badrum finns det två huvudsakliga vägar att välja mellan. Man kan organisera projektet som en delad entreprenad eller som en totalentreprenad. Väljer man totalentreprenad har man endast kontrakt med en entreprenör. Denna totalentreprenör ansvarar sedan för allt arbete och material, samt för att koordinera mellan de olika hantverksområdena. Totalentreprenören utför oftast delar av arbetet själv, och lejer sedan underentreprenörer på de områden som de inte själva bemästrar eller har kapacitet till. Den här entreprenadformen gör projektet enklare för dig som byggherre, i och med att du då endast har en motpart. Detta gäller även i det fall som du skulle upptäcka fel eller brister i arbetet. Då står totalentreprenören med det fulla ansvaret för att åtgärda felet, oavsett vilket fackområde som felet kan spåras tillbaka till. Väljer man däremot en delad entreprenad skriver man kontrakt med alla entreprenörer individuellt. Upptäcker man då ett fel någonstans kan det uppstå tvister kring vilken part som bär ansvaret för att åtgärda felet.
Oavsett hur man väljer att organisera projektet är det viktigt att man är noggrann i sitt val av entreprenör. Man bör titta igenom kandidatfirmornas referenser, priser, ekonomiska soliditet och kapacitet, men också värdera hur pass bra man är på att kommunicera. Även om certifieringar och auktorisering är frivilligt är även detta något som man kan titta efter. Med så många kriterier att utvärdera kan det vara ganska krävande att komma fram vilken kandidat som är den rätta. Ett alternativ som finns tillgängligt för att komma i kontakt med entreprenörer är att gå via en online-marknadsplats som Byggstart.se. Där kan bostadsägare komma i kontakt med lämpliga entreprenörer och få in flera olika anbud.
Att bygga badrum innebär oftast en långtidsinvestering. Det tar inte sällan 20–30 år innan man renoverar det igen. Gör man billiga produktval kommer detta såklart bidra till att de omedelbara kostnaderna blir lägre, men det kan samtidigt bli kostsamt på sikt. Budgetmaterial har ofta kortare livslängd än sådana som kostar lite mer, vilket gör att de behöver bytas ut tidigare. Väljer man däremot att investera i produkter med lite högre kvalitet kan man förvänta sig att badrummet kommer att hålla sig fräschare längre.
Som utgångspunkt rekommenderas att man överlåter alla inköp till entreprenören. Proffsen har en bra överblick av vilka lösningar som passar i olika fall. De kan även identifiera de bästa alternativa lösningarna om någon produkt inte visar sig vara tillgänglig. När man låter entreprenören ansvara för inköpen blir det även entreprenören som ansvarar för att uppskatta materialåtgång och ta nödvändiga mått, samt för att beställa varorna. Detta minskar risken för fel och för att man blir stående med för lite eller för mycket material. Skulle det ändå visa sig att det blir material kvar efter att projektet slutförts kommer entreprenören ta hand om detta. Entreprenören kommer också ansvara för alla eventuella förseningar under arbetets gång. Om man som byggherre själv står för materialanskaffningen är det också man själv som får stå för den tid som entreprenörerna får vänta på material. Ofta har entreprenören även möjlighet att göra inköpen till ett bättre pris. Inte sällan har hantverksfirmor bra rabatter hos de leverantörer som de vänder sig till ofta.
Även om det finns en hel rad områden som man som byggherre själv inte kan påverka när man ska bygga badrum så finns det också en del strategier som man kan ta till för att hålla kostnaderna i schack. Golv, kakel, armaturer och badrumsmöbler finns alla i en rad olika prisklasser. Inom de här områdena är det alltså byggherrens specifika behov och önskemål som avgör prislappen. Priserna påverkas av hur man vill att badrummet ska se ut, vilken standard man vill att det ska ha, samt vilka faciliteter som man önskar. Kom emellertid ihåg att de billigaste alternativen kan bli de dyraste i det långa loppet. Det kan ofta vara fördelaktigt att välja en lite dyrare produkt som håller längre, jämfört med en budgetprodukt som behöver bytas ut efter ett kort tag.
Ett annat sätt att hålla kostnaderna nere är genom att förbereda projektet med omsorg om detaljerna. Ju bättre koll man har på det arbete som ska utföras, desto mindre är risken för att det uppstår förseningar och onödiga komplikationer längs vägen.
Undersök gärna om du är berättigad till rotavdrag för projektet. Om så är fallet kan du dra av för arbetskostnader upp till en viss summa i din deklaration. Detta avdrag sköter entreprenören automatiskt om du är berättigad. I den här artikeln kan du läsa mer.
Innehållet i ett anbud varierar beroende på hur du väljer att organisera projektet. Om man valt att genomföra det som en totalentreprenad kommer följande poster normal sett vara inkluderade:
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på att bygga badrum kring 270.000 kr. Detta är något dyrare än motsvarande pris för att renovera ett befintlig badrum, vilket ligger på 240.000 kr. Priset omfattar även egna inköp, som golv, kakel, armaturer och badrumsmöbler
Under anbudsprocessen är det viktigt att man hämtar in offerter från flera olika aktörer – gärna tre. På så sätt kan man ställa anbuden mot varandra och skapa sig en god bild av var ett marknadsmässigt pris bör ligga. Det är dock viktigt att man också jämför andra saker än bara totalsumman. Det finns inga garantier för att entreprenörerna inkluderat samma poster och arbetsmoment i de offerter som du får. Variationer i pris kan därför komma ur att innehållet är olika. Se därför till att spalta upp de poster som omfattas av de olika anbuden. Först när du gjort detta kan du verkligen jämföra dem och få en realistisk bild av vad projektet kommer att kosta.
Man bör också höja ett ögonbryn i det fall man får erbjudanden med en betydligt lägre kostnadsbild än övriga. En del entreprenörer gör allt för att erbjuda den lägsta prislappen. I vissa fall innebär det att man använder sig av okvalificerad arbetskraft eller material som inte är godkända för ändamålet. Se därför till att undersöka dina kandidater med ett kritiskt öga innan du beslutar dig för vilken entreprenör som du ska ta in.