Vattenburen värme är ett populärt alternativt bland de husägare som vill byta till ett värmesystem som gör bostaden mer energieffektiv och sänker uppvärmningskostnaderna. Bostäder med vattenburen värme får inte bara lägre uppvärmningskostnader utan även ett bättre inomhusklimat och en jämnare temperatur i hela byggnaden. Med hjälp av vår kostnadsberäknare kan du räkna fram ungefär hur mycket det kommer att kosta att installera vattenburen värme i din bostad. Du kan även läsa om själva installationsprocessen, olika värmekällor och olika möjligheter att hålla nere installationskostnaderna.
Genom att justera parametrarna i kalkylatorn kan du räkna ut ungefär hur stor kostnaden för att installera vattenburen värme i din bostad kommer att bli. Siffrorna i prisberäknaren här nedanför förutsätter att du installerar vattenburen värme i samband med en renovering av den befintliga bostaden och inkluderar upprivning av det befintliga golvet, läggning av isolering och reflektorplåt, läggning av värmeslingor samt läggning av ett nytt golv.
Projektets komplexitet anger hur krävande arbetet är. Några viktiga faktorer är markförhållande, ändring av rörsystem och antal våningsplan. Förutsättningarna gällande komplexitet är ofta givna på förhand, vilket gör att du har liten möjlighet att påverka komplexiteten.
Vattenburen värme kräver en värmekälla för att värma upp vattnet som cirkulerar runt i huset. Vilken lösning som är den mest effektiva beror på markförhållanden. En berg- eller jordvärmepump innehåller en vätska som hämtar värme från berggrunden eller jorden runt huset. Det är ett bra alternativ för många förutsatt att marken som huset ligger på har de förutsättningar som krävs. Markförhållanden och tomtens tillgänglighet kommer att inverkan på priset.
När man lägger vattenburen värme under ett parkettgolv lägger man även ljudisoleringsplattor ihop med reflektorplåten. Det gör att projektet blir dyrare men är helt nödvändigt för ett korrekt slutresultat.
Det är inga större problem med att transportera vatten mellan olika våningsplan, men det är alltid enklare att lägga vattenledningarna mellan närliggande rum än mellan olika våningsplan. Har huset flera våningsplan kommer dessa att göra att projektet blir mer komplicerat och därmed även dyrare.
När det kommer till standard är det särskilt priset på det nya golvet som kommer att vara avgörande för slutpriset. Väljer du ett parkettgolv måste du se till att parketten är solid och att den är anpassad för vattenburen golvvärme, något som gör att parketten hamnar i den högre delen av prisskalan för parkettgolv. Dessutom är valet av värmekälla avgörande för priset.
Det finns flera olika sätt att värma upp vattnet som ska fraktas runt i bostaden. Ett flertal av lösningarna är miljövänliga och för ett alternativ, solceller, finns det möjlighet att ansöka om installationsbidrag från Energimyndigheten. Vilken värmekälla som är mest effektiv för din bostad beror på de lokala förhållandena. Av den anledningen är det klokt att rådfråga en branschkunnig.
Den här lösningen använder el för att värma upp vattnet, något som gör att den bara kan räknas som ett bra miljövänligt alternativ om du väljer grön el. Många använder en elkassett som ett komplement till en berg- eller jordvärmepump när den värmepumpen inte klarar att täcka hela behovet av uppvärmning i bostaden. Elkassett är den värmekälla som är billigaste att installera, men ger betydligt högre elräkning än en värmepump. Själva kassetten kostar normalt sett mellan 20.000 och 30.000 kronor.
En värmepump av det här slaget utvinner solenergin som finns i utomhusluften och använder den för att värma upp vattnet. Pumpen är anpassad efter det nordiska klimatet och fungerar även om temperaturen ute sjunker ner till 20 minusgrader. Du får tillbaka 2,5-3,5 gånger så mycket värme som den ström som värmepumpen förbrukar. Lösningen kan därför sänka dina energikostnader betydligt. Nackdelen är att pumpen låter en del men om den placeras på ett lämpligt ställe och installeras korrekt, ska ljudet inte bli ett störningsmoment. Priset för en luft-till-vatten-värmepump varierar mellan 60.000 och 130.000 kronor. Installationskostnaderna tillkommer utöver det.
Pumpen använder sig av den värme som finns i hålrum i berggrunden. Hålrummen håller en jämnare temperatur än utomhusluften. I och med det ger en bergvärmepump en högre energibesparing än en luft-till-vatten-värmepump. En bergvärmepump är ett bra alternativ om du har ett stort uppvärmningsbehov. Pumpen kan även användas för att kyla huset under sommaren om bostaden har en fläktkonvektor. Bergvärmepumpen är ljudlös och har ingen synlig utomhusdel. Pumpen kostar från 120.000 kronor och uppåt men tack vare de minskade uppvärmningskostnaderna återbetalar sig investeringen inom loppet av några år.
En solcell transporterar vattnet genom rör som värms upp av solenergin. Solcellsanläggningen kräver lite underhåll och är i stort sett självgående. Solceller kan även integreras i husfasader och -tak och på så sätt ersätta andra byggmaterial. En solcellsanläggning har i regel en återbetalningstid på 5-15 år medan livstiden är betydligt längre. I och med det har du gratis värme i många år efter att investeringen är betald. Du kan dessutom ansöka om installationsbidrag från Energimyndigheten. En solcellsanläggning klarar inte av att producera tillräckligt med värme för att täcka hela behovet av tappvatten och uppvärmning under hela året. Solcellerna måste därför kompletteras med en annan värmekälla.
Eftersom vattenburen värme ska läggas ner i golvet installerar man det i regel bara när man totalrenoverar en bostad. Rörarbetet kräver erfarenhet och kompetens, och av den anledningen ska du alltid överlåta arbetet till utbildade hantverkare. Det är dessutom krav på en särskild auktorisation för att få lov att installera de flesta värmepumpar eftersom det omfattar elinstallationer. Det är därför av yttersta vikt att du anlitar en entreprenör som har relevant kompetens. Värmepumpen måste även vara kopplad till en jordfelsbrytare, ett arbete som enligt lag måste utföras av en auktoriserad elinstallatör.
För en lekman kan det vara svårt att veta vad man ska undersöka hos de olika företagen och vad man ska titta efter i offerterna. Det finns dessvärre en rad oseriösa aktörer i branschen och det finns en rad faktorer som du måste förhålla dig till när du väljer entreprenör. Bland annat ska du leta upp referenser från tidigare kunder för att kunna skapa dig en uppfattning om vilken erfarenhet företaget har av att installera vattenburen värme och hur företaget är att arbeta med. Utöver det ska du ta reda på om företaget har en solid ekonomi och alla nödvändiga försäkringar.
För att hitta hantverkare som har erfarenhet av att installera vattenburen värme nyttjar allt fler byggherrar marknadsplatsen Byggstart.se. Där kan byggherrar komma i kontakt med kvalitetssäkrade företag och ta emot förbehållslösa kostnadsförslag.
Du ska alltid begära in offerter från flera entreprenörer för att säkerställa att du får ett konkurrenskraftigt pris. Med kostnadsförslag från flera aktörer kan du jämföra både innehåll och pris, och välja den entreprenör som du anser passar ditt projekt bäst. Var noggrann när du jämför anbuden och titta inte enbart på totalsumman. De olika entreprenörerna kan inkludera olika innehåll i sina kostnadsförslag. I vissa fall kan det även förklara varför totalsumman varierar. Materialet är i regel inkluderat i priset men det är klokt att inte ta för givet att det är så utan att säkerställa att så är fallet.
Kom ihåg att en installation av vattenburen värme är en långsiktig investering. Systemet ska sörja för uppvärmningen av bostaden i många år. Av den anledningen ska du satsa på produkter av hög kvalitet i så stor utsträckning som budgeten tillåter. De billigaste lösningarna kan visa sig bli dyra på sikt. Väljer du däremot att investera lite extra i en lösning som håller hög kvalitet kan du också förvänta dig att ha ett system som håller länge och som kräver lite underhåll.
För en så dyr investering som att installera vattenburen värme är det viktigt att ha fullständig kontroll på finansieringen. Bestäm så tidigt som möjligt hur du ska finansiera projektet och se till att du håller dig till den budget som du har satt upp. I regel ingår installationen av vattenburen värme som en del i ett större projekt och då är det särskilt viktigt att hålla ordning på utgifterna och veta hur mycket varje del av arbetet kommer att kosta.
Kom ihåg att det kan vara möjligt att få stöd från staten om du installerar solceller som värmekälla till systemet för vattenburen värme. Du kan läsa mer om installationsstöd och vilka villkor som gäller på Energimyndighetens hemsida.
När du installerar vattenburen värme kan du även ha rätt till rotavdrag. Du kan läsa mer om det i artikeln här.
Lönsamhet är en viktig frågeställning i samband med de flesta bygg- och renoveringsprojekt. Vanligtvis handlar det om värdeökningar som realiseras först när du säljer bostaden. Energieffektiva åtgärder som vattenburen värme har dock stora fördelar medan du själv bor kvar i bostaden. Uppvärmningskostnaderna kommer att minska betydligt och beroende på uppvärmningsbehov och valda lösningar betalar investeringen för vattenburen värme i regel igen sig inom en tioårsperiod. Vattenburen värme har även flera fördelar knutna till boendekomfort. En jämnare och mer lättkontrollerad temperatur i bostaden ger ett bättre inomhusklimat och en högre boendekvalitet.